Arabisch-Indische cijfers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  Getalsystemen   
Arabische klok

Tegenwoordig worden in de meeste culturen Arabisch-Indische cijfers of kortweg Arabische cijfers gebruikt om getallen te noteren. De aanduiding "Arabische cijfers" is verwarrend, omdat in de Arabische wereld juist andere cijfersymbolen gebruikt worden. Het Arabische getalsysteem is een positiestelsel dat de bekende cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 gebruikt.

Vergelijking met andere cijfersystemen[bewerken]

Vanouds gebruikten veel volkeren cijfers waarvan de waarde niet zozeer van de positie afhing maar van het gebruikte symbool. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de Romeinse cijfers, die ook nu nog wel gebruikt worden.

Voorbeeld van een getal:

in Arabische cijfers: 304
in Japanse cijfers: 三百四
in Chinese cijfers: 三百零四
in Romeinse cijfers: CCCIV (soms ook als CCCIIII geschreven)

Bij Romeinse cijfers bestaat er geen nul.

Geschiedenis[bewerken]

Arabische cijfers zijn niet ontstaan in de Arabische wereld, maar in India. De Arabieren leerden de Indische cijfers die later als Arabische cijfers bekend zouden worden, dankzij een Indische wiskundige die het paleis van de Abbasieden-kalief bezocht met zijn boek over kosmologie en wiskunde.

Na de opkomst van de islam veroverden hoofdzakelijk Moorse moslims een deel van het Iberische Schiereiland en daardoor kwamen ze in contact met de Europese volkeren.

Door de vermenging van verschillende godsdiensten en volkeren kwamen delen van het Iberische Schiereiland tot bloei onder verschillende dynastieën, wat gepaard ging met het ontwikkelen van verschillende wetenschappen. Deze ontwikkeling had ook invloed op de Europese samenleving, onder meer door de introductie van Arabische cijfers.

De eminente Perzische/Khawarzimische wiskundige en schepper van de algebra Al-Chwarizmi heeft Arabische cijfers gebruikt, waardoor die cijfers grote bekendheid kregen. De Arabieren en andere islamitische volkeren lieten hun verschillende getalsystemen los en gaven de voorkeur aan de Indische cijfers. De Arabieren verruilden hun alfabetische rekensysteem voor de Indische cijfers. De Indische cijfers die de wereld nu gebruikt, werden niet in de hele islamitische wereld overgenomen, want de moslims in het oosten gebruiken tot nu toe andere Indische cijfers, terwijl de moslims in het westen de voorkeur aan de zogenaamde Arabische cijfers geven.

Vormgeving[bewerken]

Hoewel we van Arabische cijfers spreken, zien de cijfers er in een deel van de Arabische wereld anders uit dan in het westen en Noord-Afrika. Het systeem is echter gelijk, ook wat de volgorde betreft, hoewel het Arabische schrift overigens van rechts naar links wordt gelezen. De eenheden staan altijd rechts van de tientallen. Een telefoonnummer wordt van links naar rechts gelezen.

  • De Arabisch-Indische cijfers zijn in de Arabische wereld vrijwel gelijk aan de Arabische cijfers.
  • De 5 ziet er in de Arabische wereld uit als een kring, dus als een 0.
  • De 6 ziet er in de Arabische wereld uit als een 7.
Arabisch 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Arabisch-Indisch ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩
Oost Arabisch-Indisch
(Perzisch en Urdu)
۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
Devanagari
(Hindi)
Chinees
Tamil
Tabela com "apices" na Idade Média
Table of numerals