Arabisch-Indische cijfers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
  Getalsystemen   
Arabische klok

Tegenwoordig wordt in de meeste culturen het Arabische cijfersysteem gebruikt om getallen te noteren. Er wordt wel gesproken van "Arabische cijfers", maar dat is verwarrend omdat in de Arabische wereld nu juist andere cijfersymbolen worden gebruikt. Kenmerk van het Arabische cijfersysteem is dat altijd tien symbolen gebruikt, inclusief de nul. Een belangrijk kenmerk van dit systeem is dat de waarde van een cijfer niet alleen afhangt van het symbool maar ook van de positie van een symbool in een getal.

Vergelijking met andere cijfersystemen[bewerken]

Vanouds gebruikten veel volken cijfers waarbij de waarde niet zozeer van de positie afhing maar van het teken. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de Romeinse cijfers, die ook thans nog wel gebruikt worden.

Voorbeeld van een getal:

in Arabische cijfers: 304
in Japanse cijfers: 三百四
in Chinese cijfers: 三百〇四
in Romeinse cijfers: CCCIV (soms ook als CCCIIII geschreven)

Bij Romeinse cijfers bestaat er geen nul.

Arabische cijfers zijn in de praktijk handig te gebruiken en daarom worden ze in de hele wereld gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Arabische cijfers zijn niet ontstaan in de Arabische wereld, maar in India. De Arabieren leerden de Indische cijfers die later als Arabische cijfers bekend zouden worden dankzij een Indische wiskundige die het paleis van de Abbasieden-kalief bezocht met zijn boek van de kosmologie en wiskunde.

Na de opkomst van de islam veroverden hoofdzakelijk Moorse moslims een deel van het Iberische Schiereiland en daardoor kwamen ze in contact met de Europese volkeren.

Door de vermenging van verschillende godsdiensten en volkeren kwamen delen van het Iberische Schiereiland tot bloei onder verschillende dynastieën, dat ging gepaard met het ontwikkelen van verschillende wetenschappen. Deze ontwikkeling had ook invloed op de Europese samenleving, zoals de Arabische cijfers.

De eminente Perzische/Khawarzimische wiskundige en schepper van de algebra Al-Chwarizmi heeft ze gebruikt en zo kregen die cijfers grote bekendheid, en lieten de Arabieren en de andere islamitische volkeren hun verschillende cijfersystemen varen en gaven ze de voorkeur aan de Indische cijfers. Zo maakten de Arabieren hun alfabetische rekensysteem uit en namen de Indische cijfers over. De Indische cijfers die de wereld nu gebruikt werden niet in de hele islamitische wereld gebruikt, want de moslims in het oosten gebruiken tot nu toe andere Indische cijfers, terwijl de moslims in het westen de voorkeur aan de zogenaamde Arabische cijfers geven.

Vormgeving[bewerken]

Hoewel we van Arabische cijfers spreken, zien de cijfers er in een deel van de Arabische wereld anders uit dan in het westen of Noord-Afrika. Het systeem is echter gelijk, ook wat de volgorde betreft, hoewel het Arabische schrift overigens van rechts naar links wordt gelezen. De eenheden staan altijd rechts van de tientallen. Een telefoonnummer wordt van links naar rechts gelezen.

  • De Arabisch-Indische cijfers zijn in de Arabische wereld vrijwel gelijk aan de Arabische cijfers.
  • De 5 ziet er in de Arabische wereld uit als een kring, dus als een 0.
  • De 6 ziet er in de Arabische wereld uit als een 7.
Arabisch 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Arabisch-Indisch ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩
Oost Arabisch-Indisch
(Perzisch en Urdu)
۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
Devanagari
(Hindi)
Chinees
Tamil
Tabela com "apices" na Idade Média
Table of numerals