Naar inhoud springen

Saola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikidieren (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 11:58.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Saola
IUCN-status: Kritiek[1] (2020)
Saola
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Bovidae (Holhoornigen)
Onderfamilie:Bovinae
Geslacht:Pseudoryx
Soort
Pseudoryx nghetinhensis
Dung, Giao, Chinh, Tuoc, Arctander, MacKinnon, 1993
Leefgebied van de saola
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Saola op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De saola (Pseudoryx nghetinhensis) is een van 's werelds zeldzaamste zoogdieren. Het in bosgebied levend rund komt enkel voor in de valleien van het Annamitisch gebergte tussen Vietnam en Laos op hoogten tussen de 400 en de 1200 meter.

De soort, ook wel Aziatische eenhoorn genoemd,[2] is vrij onbekend en werd door wetenschappers pas ontdekt in 1992. Het dier is door de witte vlekken in het gelaat en hoorns het best te vergelijken met de antilope. Toch heeft DNA-onderzoek aangetoond dat het om een rundergeslacht gaat. Het is niet bekend hoeveel dieren in het wild leven; er zijn slechts 11 exemplaren levend gezien. Men schat de populatie op 70 tot 700 in Laos en een honderdtal in Vietnam.

Uitsterven

Volgens William Robichaud van de IUCN, die coördinator is van de werkgroep voor saola's, gaat het niet goed met de populatie van het dier in het wild. Biologen uit vier landen kwamen in augustus 2009 samen in Vientiane (Laos) en kwamen tot de conclusie dat het aantal saola's sinds de ontdekking fors gedaald is. Bovendien lag het aantal saola's in 1992 al niet indrukwekkend hoog. De kans op uitsterven is voor de dieren ook groter omdat ze nergens in een beschermde omgeving, zoals in dierentuinen, worden gehouden. De gevangen exemplaren stierven immers. Daarbij komt nog dat jagers met hun honden naar het Annamitisch gebergte trekken met als gevolg dat saola's het slachtoffer zijn van de jacht. De deskundigen zijn er dan ook van overtuigd dat de saola niet gered kan worden, tenzij er minder stropers en jagers met honden in het gebied vertoeven.

Zo moet er volgens deskundigen een systeem komen om saola's te kunnen identificeren in het wild en er moet een soort radiosysteem komen waarmee de dieren gevolgd kunnen worden om zo beter hun behoeften te begrijpen. Alleen zo zullen de saola's misschien ooit in dierentuinen gehouden kunnen worden. De deskundigen pleiten ook voor meer bewustmaking van het gevaar tot uitsterven van de saola.

In augustus 2010 is er in de provincie Bolikhamsai in Laos een saola gevangen. Na enkele dagen is het dier gestorven. Onderzoek van het kadaver kan helpen om de juiste maatregelen te nemen om uitsterven te voorkomen.