Sapsverlaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sapsverlaat of Vierde Verlaat
Sapsverlaat anno 2010
Algemene gegevens
Locatie Musselkanaal
Waterweg(en) Stadskanaal
Architectuur
Type schutsluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Sapsverlaat (of Vierde Verlaat) is de vierde sluis die in 1840 werd aangelegd in het nieuw aangelegde Stadskanaal in de Nederlandse provincie Groningen. Omdat deze sluis de eerste sluis is in de plaats Musselkanaal - de eerste drie sluizen liggen in de plaats Stadskanaal - wordt hij ook wel de Eerste Verlaat in Musselkanaal genoemd.

Het Sapsverlaat is een schutsluis die in 1840 voor 38.000 gulden[1] werd aangelegd aan de Schoolstraat en -kade in Musselkanaal. In de loop van de 19e eeuw werd het kanaal verder in zuidoostelijke richting gegraven. Veel neringdoenden vestigden zich in de buurt van de in het kanaal aangelegde schutsluizen, vanwege de mogelijkheden tot handel met de wachtende turfschippers.

Het verlaat dankt zijn naam Sapsverlaat aan twee van die bewoners, verlaatmeesters van de sluis. Deze verlaatmeesters waren Johannes Egberts Sap (1818-1888) en Otto Geuchien Sap (1841-1919). De eerste was ook koopman en commissionnair en de tweede was voordat hij sluismeester werd, schipper - hij was een zoon van een zeekapitein. Hij was naast verlaatmeester ook koopman, vervener en winkelier.

Op vervoersbewijzen van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij staat het Tweede Verlaat aangeduid als het "Sap's verlaat". Dat lijkt er op te wijzen dat de naam voordat deze naam voor het vierde verlaat in zwang kwam deze voor deze sluis werd gebruikt.[2]

Het Sapsverlaat is aangemerkt als een rijksmonument.