Sara De Roo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sara De Roo
Sara De Roo, januari 2011
Algemene informatie
Geboren 10 december 1970
Geboorteplaats Delft
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sara De Roo (Delft, 10 december 1970) is een Vlaamse actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Roo studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, waar ze les kreeg van Luk Perceval en Dora van der Groen. Ze wordt genoemd als een van de figuren van de Vlaamse Golf.

Kort na de oprichting van TgStan voegde ze zich begin jaren 90 bij dit theatergezelschap van Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen. Met dit collectief speelde ze elk seizoen één of meerdere stukken, waaronder Ernst, De Laatsten, Heartbreak House, In Real Time, Alles is rustig, De Marx Sisters en Lucia smelt. Met het stuk Of / Niet bewerkte ze en acteerde ze mee in een stuk naar Harold Pinter en Alan Ayckbourn. Het ging in première op 19 april 2006 en werd nog twee volledige seizoenen hernomen tot in 2008. In februari 2018 verliet De Roo het gezelschap.[1][2]

Ze acteerde ook in diverse films, vaak van dezelfde regisseurs. Zo speelde ze in de kortfilms Cologne en Bedtime Stories en de langspeelfilms Bruxelles Mon amour en Swooni, allemaal geregisseerd door Kaat Beels. In regie van Patrice Toye acteerde ze in Rosie (waarvoor ze genomineerd werd als beste actrice voor de Joseph Plateauprijs) en Nowhere Man. Ze speelde een van de hoofdrollen in Brasserie Romantiek van Joël Vanhoebrouck en kleinere rollen in de films Elixir d'Anvers van Robbe De Hert en Loft van Erik Van Looy.

Op televisie speelde ze hoofdrollen in twee televisieseries van Woestijnvis. Zo speelde ze in 2006 de rol van An Beyers in De Parelvissers[3] en in 2012 Carine Van Opstal in Met man en macht, een serie van Tom Lenaerts en Tom Van Dyck.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]