Sara De Roo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sara De Roo, januari 2011.

Sara De Roo (Delft, 10 december 1970) is een Vlaamse actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Roo studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen waar ze les kreeg van Luk Perceval en Dora van der Groen. Ze wordt genoemd als een van de figuren van de Vlaamse Golf.

Sara De Roo voegde zich snel na de oprichting bij Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen in het theatergezelschap STAN (tgStan). Met dit collectief speelt ze elk seizoen wel één of meerdere stukken waaronder Ernst, De Laatsten, Heartbreak House, In Real Time, Alles is rustig, De Marx Sisters en Lucia smelt. Met het stuk Of / Niet bewerkte ze en acteerde ze mee in een stuk naar Harold Pinter en Alan Ayckbourn. Het ging in première op 19 april 2006 en werd nog twee volledige seizoenen hernomen tot in 2008.

Ze acteerde ook in diverse films, vaak van dezelfde regisseurs. Zo speelde ze in de kortfilms Cologne en Bedtime Stories en de langspeelfilms Bruxelles Mon amour en Swooni, allemaal geregisseerd door Kaat Beels. In regie van Patrice Toye acteerde ze in Rosie (waarvoor ze genomineerd werd als beste actrice voor de Plateauprijs) en Nowhere Man. Ze speelde een van de hoofdrollen in Brasserie Romantiek van Joël Vanhoebrouck en kleinere rollen in de films Elixir d'Anvers van Robbe De Hert en Loft van Erik Van Looy.

Op televisie speelde ze hoofdrollen in twee televisieseries van Woestijnvis. Zo speelde ze in 2006 de rol van An Beyers in De Parelvissers en in 2012 Carine Van Opstal in Met Man en Macht, serie van Tom Lenaerts en Tom Van Dyck.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]