Sara Lownds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sara Lownds (25 oktober 1939) werd in Wilmington (Delaware, Verenigde Staten) geboren als Shirley Marlin Noznisky. Zij was de eerste vrouw van Bob Dylan. Lownds was de inspiratie voor meerdere van Dylans nummers, en voor zijn album Blood on the Tracks.

Sara was een model en is gefotografeerd als Playboy Bunny. Haar eerste huwelijk was met Hans Lownds, een fotograaf. Samen hadden zij een dochter, Maria. Het huwelijk bleef niet lang in stand. Na de scheiding hield Sara de naam 'Lownds'.

In 1964 maakte Sara Lownds kennis met Bob Dylan via hun gemeenschappelijk vriend Sally Grossman. Lownds en Dylan trouwden op 22 november 1965. Bob Dylan adopteerde haar dochter Maria. Lownds en Dylan hebben samen vier kinderen: Jesse, Anna, Sam en Jakob. Ze scheidden in juli 1977, hoewel ze daarna nog veel contact houden.

Lownds is de inspiratie geweest voor meerdere van Dylans nummers. In ieder geval voor twee nummers is zij de directe inspiratiebron geweest: "Sad Eyed Lady of the Lowlands" (op het album Blonde on Blonde uit 1966) en "Sara" (op het album Desire uit 1976). "Sara" was een emotionele poging van Dylan om zich te verzoenen met Lownds nadat zij rond 1975 van elkaar vervreemd waren. Hij zingt het lied voor haar op 31 juli 1975 in een poging om hun huwelijk te redden wanneer ze onverwacht opduikt in de studio in New York. Het album Blood On The Tracks (1975) is te zien als het meest krachtige gevolg van haar inspiratie, aangezien vrijwel elk nummer op enige wijze met hun relatie te maken heeft. Het album is opgenomen vlak nadat zij gescheiden gingen leven.