Sara Lownds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sara Lownds (Wilmington, 25 oktober 1939), geboren als Shirley Marlin Noznisky, is een Amerikaans model en was de eerste vrouw en muze van Bob Dylan. Sara poseerde onder meer voor Harper's Bazaar en Playboy.

Na de scheiding van haar eerste huwelijk behield Sara de achternaam 'Lownds'. Lownds en Dylan trouwden op 22 november 1965. Bob Dylan adopteerde haar dochter uit het eerste huwelijk. Lownds en Dylan hebben samen vier kinderen waaronder Jesse en Jakob Dylan. Het huwelijk eindigde in 1977.

Lownds inspireerde direct de nummers "Sad Eyed Lady of the Lowlands" (op het album Blonde on Blonde uit 1966) en "Sara" (op het album Desire uit 1976). "Sara" was een emotionele poging van Dylan om zich te verzoenen met Lownds nadat zij rond 1975 van elkaar vervreemd waren. Hij zong het lied voor haar op 31 juli 1975 in een poging om hun huwelijk te redden wanneer ze onverwacht opdook in de studio in New York. Het album Blood on the Tracks (1975) bevat vrijwel alleen nummers die met hun relatie te maken hebben. Het album is opgenomen vlak nadat zij gescheiden gingen leven.