Satellietfoto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Satellietbeeld)
Ga naar: navigatie, zoeken
Satellietfoto van Den Helder en het zuiden van Texel.

Satellietfoto's zijn foto's van de aarde gemaakt vanuit de ruimte door een kunstmatige satelliet. Ze zijn dus op een totaal andere wijze gemaakt dan luchtfoto's die vooral vanuit het vliegtuig worden gemaakt.

De eerste satellietfoto's van de aarde zijn gemaakt op 1 april 1960, door de weersatelliet TIROS-I. De eerste satellietfoto van de maan is gemaakt op 6 oktober 1959 door de Russische satelliet LUNA-3, tijdens een maanmissie.

In 1972 is de Verenigde Staten het Landsat-programma begonnen, een groot programma om beelden van de aarde te verkrijgen, dat nog steeds loopt. Dit programma wordt uitgevoerd door NASA. De satellietfoto's die NASA heeft gemaakt zijn via internet verkrijgbaar. Naast de NASA maken tegenwoordig vele andere nationale of commerciële ruimtevaartorganisaties satellietfoto's van de aarde.

Kleurenspectrum[bewerken]

De apparatuur in de satelliet maakt opnames over het hele kleurenspectrum - niet alleen het zichtbare maar ook in het onzichtbare deel. Dit kleurenspectrum is opgedeeld in verschillende delen. Per deel van het kleurenspectrum worden foto's gemaakt. Door nu de foto's van verschillende delen van het kleurenspectrum te combineren, worden aspecten zeer goed zichtbaar, zoals water, vegetatie of straling. Ook kan een normaal gekleurde foto verkregen worden.

Pixelgrootte[bewerken]

De nauwkeurigheid van de satellietfoto's is sinds 1960 enorm toegenomen. Waar in het begin de pixelgrootte van de foto's in de buurt van enkele kilometers lag, is de pixelgrootte van de gemiddelde satellietfoto's nu al ongeveer 100 tot 250 m, terwijl de commercieel verkrijgbare satellietfoto's een pixelgrootte hebben van enkele meters, en dus vergelijkbaar of soms zelfs beter zijn dan luchtfoto's.

Gebruik van satellietfoto's[bewerken]

Satellietfoto's zijn tot voor kort vooral voor twee doelen gebruikt:

Door de opkomst van internet zijn er echter heel veel nieuwe mogelijkheden ontstaan, waaronder ook commerciële. De belangrijkste nieuwe aspecten van gebruik zijn de zogeheten web based services, oftewel, diensten door gebruik te maken van internet. Een voorbeeld daarvan is Google Earth waarmee de hele wereld in satellietfoto te zien. Over deze satellietfoto's kunnen allerlei andere gegevens worden geplot.

Zie ook[bewerken]