Sauconiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 26 dec 2019 om 14:33. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, spelling, replaced: vlakbij → vlak bij, Verenigde StatenVerenigde Staten (hoofdbetekenis) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het mineraal sauconiet is een gehydrateerd natrium-zink-aluminium-silicaat met de chemische formule Na0.3Zn3Si3AlO10(OH)2·4(H2O). Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep.

Eigenschappen

Het blauwwite of roodbruine sauconiet heeft een doffe glans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 2,45 en de hardheid is 1 tot 2. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Naamgeving

Het mineraal sauconiet is genoemd naar het Amerikaanse Saucon Valley in de staat Pennsylvania, waar het mineraal voor het eerst beschreven werd.

Voorkomen

Sauconiet is een kleimineraal dat voorkomt als in geoxideerde zink- en koper-afzettingen. De typelocatie is de Ueberroth mijn in Saucon Valley, vlak bij Friedensville, Lehigh County, Pennsylvania, Verenigde Staten.

Zie ook