Saulnois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Saulnois (Duits: Salzgau) is een cultuurhistorisch en landschappelijke streek in het Departement Moselle in Lotharingen in de Franse regio Grand Est.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied wordt aan de zuidkant grotendeels begrensd door de rivier de Seille en volgt daar verder de historische grens van Duits-Lotharingen. De grote plaatsen in deze streek zijn Chateau-Salins / Salzburg in Lothringen en Dieuze / Duß. Andere belangrijke plaatsen in het gebied zijn Marsal / Salzmar, Vic-sur-Seille / Wich an der Seille en Fénétrange / Finstingen.

Het gebied komt grotendeels overeen met het Kanton Le Saulnois en is niet overal heel duidelijk afgebakend. Aan de noordkant is Morhange / Mörchingen het meest noordelijke punt, aan de (noord)oostkant grenst het gebied bij Fénétrange / Finstingen aan de Elzas en gaat het gebied bij het stadje Fribourg (Moselle) / Freiburg in Lothringen, over in het Pays des Étangs en de Boven-Saargouw rondom Sarrebourg / Saarburg in Lothringen. In het zuidoosten wordt de grens gevormd door het stadje Réchicourt-le-Château / Rixingen in Lothringen en in het westen wordt het gebied begrensd door de Moezel.

Naast de Seille en het Marne-Rijnkanaal is de Étang de Lindre / Linderweiher een belangrijk water in het gebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het gebied rondom de Seille lag tussen Metz enerzijds en de Boven-Saargouw en Elzas anderzijds, was het historisch een erg belangrijk doorgangsgebied. Sinds de Hallstattcultuur in de Prehistorie wordt hier al aan zoutwinning gedaan. In de Middeleeuwen waren in de Salzgau diverse kruisridderorden actief en zijn hiervan nog verschillende commanderijen te vinden, zoals de commanderijen in Saint-Jean-de-Bassel / St. Johann von Bassel of Gelucourt / Gisselfingen en de Tempelierskerk van Sint-Michael in Bellange / Böllingen im Salzgau.

Naast zoutwinning is het gebied ook bekend om haar wijnbouw rond de Seille en Cider.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]