Schanstoren van Arcen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schanstoren
De schanstoren in Arcen
De schanstoren in Arcen
Locatie Schans bij nr. 18, Arcen
Oorspr. functie poortgebouw
Bouw gereed 15e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8269
Afbeeldingen
Kanon bij de schanstoren
Kanon bij de schanstoren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De schanstoren is een restant van de vestingwerken van Arcen en dateert uit de vijftiende eeuw. Het is een zogenaamde traptoren, die destijds onderdeel was van een veel grotere verdedigingstoren.

In 1635 raakte de toren bij een belegering zwaar beschadigd, waarna hij nooit werd teruggebracht in de originele staat. Vanaf 1969 is het restant een rijksmonument.[1]

Hoewel de toren in de jaren zeventig nog is gerestaureerd, ondergaat de toren in 2011 opnieuw een grondige restauratie. De reden daarvan is, dat bij de laatste restauratie de voegen niet volledig goed waren aangebracht, waardoor er scheuren in de toren zijn ontstaan. Opmerkelijk genoeg zijn de oorspronkelijke voegen uit de Middeleeuwen nog geheel intact.

Lange tijd heeft er twijfel bestaan of de toren onderdeel is geweest van de verdedigingswerken van de Fossa Eugeniana, maar aangezien deze in Arcen niet geheel tot aan de Maas werd gebouwd (ter hoogte van Arcen zou de Fossa Eugeniana een hoek maken richting Venlo), weet men nu dat het gaat om een toren van een omvangrijk poortgebouw dat onderdeel was van de vestingwerken van Arcen. Behalve als poortgebouw deed de toren ook dienst als toltoren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referentie[bewerken]