Naar inhoud springen

Scheltema (café)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robotje (overleg | bijdragen) op 16 okt 2019 om 09:43.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Café Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam

Scheltema is een café aan de Nieuwezijds Voorburgwal 242 in Amsterdam. Het werd geopend op 28 april 1908 en stond lange tijd bekend als journalistencafé.

Vanwege de vele kranten die aan de Nieuwezijds Voorburgwal gevestigd waren, werd dit ook wel de Fleet Street van Nederland genoemd. De journalisten die daar werkten, kwamen graag naar Scheltema, met name in de jaren vijftig en zestig. Bekende schrijvers en journalisten die men hier soms wel de hele dag kon aantreffen waren onder meer Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve, Harry Mulisch, Remco Campert en Henk Hofland.

De journalisten trokken op hun beurt weer uiteenlopende andere bezoekers aan, waaronder artiesten als Kees van Kooten en Wim de Bie, Rijk de Gooyer, Wim T. Schippers, maar ook voetballers als Jan Mulder en Piet Keizer, politicus Hans van Mierlo en Majoor Bosshardt.

In december 1967 nam Willem (Wim) de Lange Sr., die sinds 1961 als kelner in het café had gewerkt, de zaak over van Appie Scheltema.[1] Het leek een lucratieve investering, maar in de daaropvolgende jaren vertrokken geleidelijk aan alle krantenredacties uit de straat. In 1972 draaide het café nog maar een derde van de omzet.

Het 100-jarig bestaan van Scheltema in 2008 werd niet gevierd, aangezien de uitbaters, vader en zoon De Lange, dit jubileum over het hoofd hadden gezien.[2] Erkenning kwam er wel ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum, waarvoor de zaak de Jubileumpenning van de stad Amsterdam uitgereikt kreeg. Dit gebeurde op 20 december 2017, de datum dat café Scheltema precies 50 jaar geleden door de Willem de Lange overgenomen werd.[3] Hijzelf was echter exact twee maanden eerder op 83-jarige leeftijd overleden.[1]

Met de klassieke bruine-kroegsfeer en onder meer een grote kachel en oude foto's en krantenartikelen aan de muren, is het interieur van Scheltema in de loop der tijd nauwelijks veranderd.[4]

Externe link