Schengen-informatiesysteem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schengen Informatie Systeem)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Schengen-informatiesysteem (SIS) is een geautomatiseerd register dat de politiële en justitiële autoriteiten in elk van de Schengen-landen permanent inzicht verschaft in de internationale opsporingsinformatie van de andere partners in het Schengenakkoord van 1985.
Dit systeem is tot stand gekomen ter compensatie van de weggevallen grenscontroles aan de binnengrenzen in het Schengen-gebied. Hiervoor werd een verdergaande samenwerking op het gebied van de politiële en justitiële taken nodig geacht. Het SIS is één van de instrumenten daartoe, de juridische basis voor het systeem ligt in de Schengen Uitvoeringsovereenkomst uit 1990.

Werking[bewerken]

Elk Schengen-land heeft volgens afgesproken specificaties een nationaal informatiesysteem (NSIS) ontwikkeld dat via het Centrale Schengen-informatiesysteem (CSIS) in Straatsburg (Frankrijk) is gekoppeld aan de NSIS-systemen van andere Schengen-landen. Wijzigingen worden in het eigen NSIS ingevoerd en vrijwel continu worden de NSIS-systemen met elkaar gesynchroniseerd via het CSIS. In het register worden onder andere opgenomen:

  • Personen om wier aanhouding ter uitlevering wordt gevraagd;
  • Vreemdelingen die de toegang tot het Schengengebied geweigerd moet worden;
  • Vermiste personen;
  • Personen van wie de verblijfplaats moet worden vastgesteld;
  • Personen die onopvallend hetzij gericht gecontroleerd moeten worden;
  • Vermiste minderjarigen met verzoek tot opsporing en terugbrenging.
  • Voertuigen die als gestolen of anderzijds vermist geregistreerd staan;
  • Blanco en op naam gestelde identiteitsbewijzen die als gestolen vermeld staan.

Het SIS is operationeel sinds maart 1995 en medio 2005 zijn er 13 lidstaten van de Europese Unie op aangesloten alsmede Noorwegen en IJsland. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn nog niet op het SIS aangesloten maar zullen mogelijk nog in 2006 toetreden. De toetreding van de nieuwe EU lidstaten wordt technisch pas mogelijk zodra een nieuwe versie van het SIS operationeel is.

Vanwege de uitbreiding van de EU maar ook omdat het huidige SIS verouderd is, wordt aan het SIS II gewerkt. Naast een capacitaire uitbreiding zal bij de invoering van het SIS II ook een functionele uitbreiding plaatsvinden. Het zal dan mogelijk zijn om informatie inzake de Europese Overleveringsbevel centraal op te slaan maar ook zullen biometrische gegevens opgeslagen kunnen worden. Over verdere uitbreidingen en koppelingen met andere Europese bestanden wordt nog nagedacht.

Bronnen[bewerken]