Schietpartij in Westroads Mall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Von Maur-winkel na de schietpartij

De schietpartij in Westroads Mall was een bloedbad dat plaatsvond op 5 december 2007 in Westroads Mall, een winkelcentrum te Omaha, Nebraska in de Verenigde Staten. Bij de schietpartij vielen 9 doden, waaronder de schutter. Daarnaast vielen er vijf gewonden, waarvan twee kritiek. Het bloedbad werd aangericht door Robert A. Hawkins die in een zelfmoordbrief liet weten "in stijl heen te willen gaan" en dat hij "beroemd zal worden".

Het is de dodelijkste schietpartij in Nebraska sinds de moorden van Charles Starkweather en diens vriendin in 1958[1] waarbij 11 mensen om het leven kwamen.

De schietpartij[bewerken]

Een AK-47

Om 13:42 lokale tijd (CST) opende Robert A. Hawkins het vuur vanaf de derde etage van de Von Maur-winkel in het Westroads Mall-winkelcentrum. Hierbij kwamen acht[2] mensen om het leven en raakten vijf gewond[2]. Hierna pleegde hij zelfmoord[2]. Hij gebruikte een AK-47.

De politie van Omaha vond een zelfmoordbrief in het huis van zijn moeder met de mededelingen "I'm going out in style" en "I'm going to be famous".[2][3] Hawkins had een militair camouflagevest aan tijdens de schietpartij[2].

De politie arriveerde binnen zes minuten na een melding van iemand in het winkelcentrum[3]. De schietpartij was toen al voorbij.

De schutter[bewerken]

Robert A. Hawkins was in de week van de schietpartij ontslagen bij McDonald's[2]. Ook hadden hij en zijn vriendin het recent uitgemaakt[2]. Hij was in november 2007 gearresteerd wegens kleine misdrijven, waaronder het bezit van alcohol als minderjarige[4], en hij zou in december 2007 voor de rechter moeten verschijnen.