Scholtenskoepel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scholtenskoepel
De theekoepel in 2010
De theekoepel in 2010
Locatie
Locatie Hereweg 20, Groningen
Status en tijdlijn
Oorspr. functie theekoepel
Huidig gebruik kantoor
Bouw gereed 1869
Architectuur
Bouwstijl Eclecticisme
Bouwinfo
Architect J. Maris
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 484338
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Scholtenskoepel, ook bekend als de Theekoepel van Scholten, is een 19e-eeuwse theekoepel in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

De theekoepel werd in 1868 ontworpen door architect Jan Maris in opdracht van de Groninger industrieel Willem Albert Scholten. Maris ontwierp voor Scholten later ook onder andere Villa Gelria (1872) en het Scholtenshuis (1881).

De koepel staat aan de oostzijde van de Hereweg en is opgetrokken in eclectische stijl met barokke elementen. In de nissen zijn gietijzeren beelden aangebracht die de vier seizoenen verbeelden. Het beeld van de Lente is verdwenen. Boven op de koepel staat een verguld beeld van Mercurius, als symbool voor de handel. De koepel staat langs de spoorlijn Meppel - Groningen. Het verhaal gaat dat Scholten de trein hier kon laten stoppen.[1]

De koepel werd in 1979 gerestaureerd en is sindsdien in gebruik als kantoorruimte. De theekoepel is aangewezen als rijksmonument.[2]

Beeld aan de noordwestzijde van de koepel (2016)

Zie ook[bewerken]