Schouwen (voormalig eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schouwen in het geel weergegeven in 1350

Schouwen is een voormalig eiland dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Nederlandse gemeente Schouwen-Duiveland.

Ter plaatse bevond zich een groot veengebied dat al voor de jaartelling door de zee werd aangetast. Later werd in het gebied zeeklei afgezet. Zo ontstond een eiland tussen het Schouwemarediep en de Oosterschelde, dat van de eilanden Bommenede, Dreischor en Duiveland was gescheiden door een zeearm, de Gouwe. Na de stormvloed van 1134 werd rond Schouwen een ringdijk aangelegd.

In 1374 werd de noordelijke tak van de Gouwe afgesloten door twee dammen en ingepolderd (Noordgouwe). De Sonnemare, tussen Bommenede en Dreischor, verzandde nu snel en werd in 1401 ingepolderd. In 1610 werd ten slotte een dam aangelegd tussen Schouwen en Duiveland.

Op Schouwen lagen de plaatsen Renesse, Brijdorpe, Haamstede (met Slot Haamstede uit 1150), Burgh (ontstaan uit een ringwalburg), Koudekerke, en de havenstad Zierikzee die oorspronkelijk toebehoorde aan de Sint-Baafsabdij in Gent. Rond 1285 werd de plaats Brouwershaven gesticht, die in 1403 stadsrechten kreeg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Beekman: De Kop van Schouwen onder het zand. Duizend jaar duinvorming en duingebruik op een Zeeuws eiland. Matrijs, 2006. ISBN 978-90-5345-314-8