Schouwsmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Schouwsmolen
Schouwsmolen te Ittervoort
Basisgegevens
Plaats Ittervoort
Waterloop ItterbeekBewerken op Wikidata
Bouwjaar 1630
Type watermolen
Functie voorheen korenmolen
Bestemming  huidige functie: woning
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  22874
Externe link(s)
Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Schouwsmolen (ook: Schousmolen of Molen van Thorn) is een watermolen op de Itterbeek, gelegen aan Margarethastraat 73 te Ittervoort. Op deze plek aan de Itterbeek ligt al sinds 1252 een watermolen.[1] Deze onderslagmolen fungeerde als korenmolen. In 1984 werd de molen rijksmonument.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1630 werd op deze plaats een watermolen gebouwd, en in 1830 werd de molen vergroot. De huidige molenaarswoning is van 1822. In 1902 werd het waterrad vernieuwd, waarbij de houten as door een metalen exemplaar werd vervangen. In 1928 werd tevens een elektromotor geplaatst: De beek leverde weinig waterkracht.

Na de Tweede Wereldoorlog werd uiteindelijk het rad verwijderd, het stuwrecht verkocht aan het waterschap en in 1963 werd ook de molen verkocht, en wel aan de gemeente Hunsel. Het binnenwerk van de molen was nog intact, waar de sluiswerken waren vervallen.

In 1966 werd de molen met erf, woonhuis en schuur verkocht aan een particulier. Deze trachtte tevergeefs de molen weer draaiende te krijgen. In 2010 werd alsnog een plan ontworpen voor restauratie van de molen. Er zou weer een rad aangebracht worden in de vorm van een kopie van het oorspronkelijke rad, wat in 2015 daadwerkelijk gebeurde.

Huidige functie[bewerken | brontekst bewerken]

De molen werd daardoor weer maalvaardig. Sindsdien wordt er weer koren in gemalen en tevens elektriciteit mee opgewekt. De molen is ook te bezoeken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schouwsmolen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.