Scirtidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scirtidae
Cyphon padi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Superfamilie:Scirtoidea
Familie
Scirtidae
Fleming, 1821
Scirtes hemisphaericus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Scirtidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De moerasvlokevers (Scirtidae) zijn een familie van kevers uit de superfamilie Scirtoidea. Ze omvat ongeveer 1.400 beschreven soorten uit een vijftigtal geslachten. De wetenschappelijke naam Scirtidae werd door John Fleming in 1821 gepubliceerd. De naam is afgeleid van het geslacht Scirtes Illiger, 1807. De eerste soort die werd benoemd was Cyphon padi (Linnaeus, 1758).

Lawrence en Yoshitomi maakten in 2007 een klassificatie van de familie. Zij verdeelden ze in drie onderfamilies:[1]

Het zijn kleine, primitieve kevers met een lengte van 1 tot 15 mm. Het lichaam is enigszins langgerekt tot erg convex, bijna bolrond. Het lichaam is vaak geel-bruin of bruin tot zwart.

Deze kevers komen voor in alle zoögeografische gebieden van de wereld, maar vooral in de tropische gebieden en gematigde gebieden in het zuidelijk halfrond. Ze leven aan de rand van meren, rivieren of stilstaand water zoals moerassen en modderpoelen in bossen. De larven ontwikkelen zich in water. Sommige soorten in Nieuw-Zeeland, Borneo en Australië ontwikkelen zich echter in vochtig rottend hout of in vochtige grond; larven kunnen diep in grondwater penetreren. Ze voeden zich met diverse micro-organismen. Ze verpoppen in vochtige bodem boven de waterspiegel; zelden onder water in met lucht gevulde holten van rotsen. Volwassen dieren leven slechts kort. Ze leven op diverse bloemen en voeden zich vaak met stuifmeel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]