Scroll-compressor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mechanisme van de scroll pomp; hier twee Archimedes-spiralen
voorbeeld toepassing scroll-compressor

De scroll-compressor is een type compressor dat kan worden gebruikt in een warmtepomp of airco. Daar is het doel van de compressor om het koudemiddel (in gasvorm) samen te persen en zo de druk te verhogen, door deze drukverhoging zal de temperatuur toenemen.

De compressor bestaat uit een complex gevormde spiraal welke in een passende stationaire contraspiraal grijpt. De niet-stationaire spiraal beweegt in een baan om de stationaire spiraal. Door deze beweging ontstaan holtes waarin het koudemiddel vanaf de buitenzijde naar het middelpunt wordt gedreven. Het koudemiddel in de compressor wordt door deze beweging gecomprimeerd.

beweging scroll
  1. Het gas komt binnen in de opening
  2. De openingen aan de buitenzijde sluiten doordat de beweegbare spiraal een cirkelvormige beweging maakt.
  3. Als de beweegbare spiraal haar cirkelvormige beweging verder zet worden de openingen steeds kleiner en wordt de druk van het gas dus steeds groter.
  4. Het gas verplaatst zich naar het midden waar de persdruk wordt bereikt.
  5. Daar wordt het gas afgevoerd in de gewenste leiding. Door de draaiende bewegingen wordt dit als een continu proces uitgevoerd.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

De vaste en beweegbare spiraal.

Dit type compressor heeft veel minder bewegende delen dan een zuigercompressor. Bij de zuigercompressor zijn er meestal ongeveer negen bewegende delen per compressor, bij de scroll-compressor zijn er slechts twee bewegende delen, de stationaire en de bewegende spiraal. Dit betekent dat er veel minder slijtage optreedt en er dus ook veel minder kans is dat iets stuk gaat.

Een ander voordeel is dat er bij dit type geen kleppen nodig zijn, de spiraal zelf zorgt voor het tegenhouden of het doorlaten van het gas. Ook zijn de spiralen zodanig afgewerkt dat ze perfect aansluiten zodat het ontstaan van een lek bijna uitgesloten is. Als de compressor stopt, gaan de spiralen lichtjes uit elkaar waardoor de druk overal gelijk wordt en er veel minder wrijving is. Het grote voordeel van dit systeem is dat de compressor veel minder vermogen nodig heeft om te starten. Nog een ander voordeel is dat het vermogen veel minder afhankelijk is van de temperatuur dan bij een zuigercompressor. Algemeen levert de compressor 10 à 20 procent meer vermogen in vergelijking met een zuigercompressor in dezelfde klasse.

Deze compressor wordt veel gebruikt bij de warmtepomp omdat doordat er zoals gezegd heel weinig bewegende delen zijn er dus ook heel weinig trilling en geluid geproduceerd wordt.

Delen van de compressor[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofddelen van een scrollcompressor.

In de onderstaande figuur is een ruwe indeling van de verschillende delen van de compressor te zien. (2) is de compressoras waarop door middel van een splitpen (7) een spiraal (6) bevestigd is. Deze spiraal wordt dan door middel van de compressoras in een draaiende beweging gebracht. Om de rotatie van de as soepel te laten verlopen wordt er gebruikgemaakt van een naaldlager (5) en een gewone lager. Deze gewone lager wordt door middel van de lagerhouder (4) op zijn plaats gehouden. Dit alles wordt in plaats gehouden door een motoromhulsel (3).

De beweegbare spiraal (6) draait nu rond in een vaste spiraal (8) die niet kan bewegen. De goede afwerking moet er voor zorgen dat de twee mooi in elkaar grijpen zodat de gewenste compressie plaatsgrijpt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]