Seborga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Seborga
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Seborga (Italië)
Seborga
Situering
Regio Ligurië (LIG)
Provincie Imperia
Coördinaten 43° 50′ NB, 7° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
276[1]
(90,5 inw./km²)
Hoogte 500 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Ospedaletti, Perinaldo, Sanremo, Vallebona
Beschermheilige Martinus van Tours
ISTAT-code 008057
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Italië

Seborga is een gemeente in de regio Ligurië in Italië.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Seborga komt van het Latijnse Castrum Sepulcri, dat later veranderd werd in Sepulcri Burgum, daarna in Serporca, en ten slotte in de huidige naam Seborga.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Seborga ligt in Ligurië, tussen Ventimiglia en San Remo in. De stadstaat Monaco ligt ongeveer 45 km ten westen van Seborga. Seborga is slechts 4 km² groot, telt 2500 inwoners, en is gelegen op 3 km ten noorden van de Middellandse Zee. De hoofdstad, eveneens Seborga geheten, ligt op 522 meter boven zeeniveau, is 4,91 km² groot en heeft 362 inwoners. Ook verblijven er zo'n 2000 buitenlanders.

Vorstendom[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens sommige inwoners is Seborga een Vorstendom. Het zou volgens verder onbekende documenten uit het Vaticaanse archief een leen van het graafschap Ventimiglia zijn geweest. In 1079 zou het een prinsdom van het Heilige Roomse Rijk zijn geworden na overdracht aan de abten van het Benediktijnse klooster van Santo Onorato van Lerins, die het in 1729 als protectoraat aan de koningen van Sardinië-Piemont zouden hebben verkocht. Omdat het in documenten over gebiedsoverdrachten daarna nooit is genoemd zou het vorstendom nog steeds zelfstandig zijn. Inwoner Giorgio Carbone wist voldoende mensen hiervan te overtuigen en hij werd in 1963 tot prins van Seborgo gekozen. In 1995 werd hij gekozen voor het leven; tevens werd Seborga in een stemming onafhankelijk verklaard. Carbone schreef een grondwet, liet munten en postzegels uitgeven en zette een leger op. In 2009 overleed Carbone.[2] Hij werd in 2010 opgevolgd door Marcello Menegatto.[3]

Een munt uit 1995
Een munt uit 1995

De munteenheid heet luigino en wordt afgekort met SPL.[4] Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (1 SPL = US$ 6).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Seborga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.