Seborga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Seborga
Stad in Italië Vlag van Italië
Seborga
Seborga
Situering
Regio Ligurië (LIG)
Provincie Imperia
Coördinaten 43° 50′ NB, 7° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4 km²
Inwoners (31 dec. 2013) 325 (81 inw/km²)
Hoogte 500 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Ospedaletti, Perinaldo, Sanremo, Vallebona
Beschermheilige Martinus van Tours
ISTAT-code 008057
Foto's
Seborga-panorama.jpg
Portaal  Portaalicoon   Italië

Seborga is een gemeente in de regio Ligurië in Italië. Het claimt tevens een prinsdom te zijn.

Etymologie[bewerken]

Seborga komt van het Latijnse Castrum Sepulcri, dat later veranderd werd in Sepulcri Burgum, daarna in Serporca, en tenslotte in de huidige naam Seborga.

Geschiedenis[bewerken]

Vanouds was Seborga een leen van het graafschap Ventimiglia. In 1079 werd het een prinsdom van het Heilige Roomse Rijk. Na hun stichting werd Seborga een onafhankelijke staat onder leiding van de Tempeliers en het bleef een onafhankelijke cisterciënzerstaat tot de 18e eeuw.

Op 20 januari 1729 werd het prinsdom verkocht aan Victor Amadeus II van Savoye, koning van Piëmont-Sardinië. Deze verkoop werd echter niet in de archieven van Savoie of Piëmont-Sardinië geregistreerd en dus bleef het staatje officieel onafhankelijk.

In 1748 werd Seborga niet bij de vorming van de Republiek Genua betrokken. Ook bij het Congres van Wenen in 1815 hield men geen rekening met Seborga, en zodoende werd het niet toegewezen aan een of andere staat en bleef het onafhankelijk. Bij de vorming van het Italiaanse koninkrijk in 1861 en bij de vorming van de republiek Italië in 1946 werd bijgevolg met Seborga geen rekening gehouden.

Geografie[bewerken]

Seborga ligt in Ligurië, tussen Ventimiglia en San Remo in. De stadstaat Monaco ligt ongeveer 45 km ten westen van Seborga. Seborga is slechts 4 km² groot, telt 2500 inwoners, en is gelegen op 3 km ten noorden van de Middellandse Zee. De hoofdstad, eveneens Seborga geheten, ligt op 522 meter boven zeeniveau, is 4 km² groot en heeft 362 inwoners. Ook verblijven er zo'n 2000 buitenlanders.

Prinsdom[bewerken]

Uit onderzoek in de jaren zestig zou geconcludeerd kunnen worden dat het prinsdom nooit formeel is opgegaan in Italië. In 1963 spraken de inwoners zich uit voor het behoud van het statuut van het prinsdom Seborga na het overlijden van de laatste prins-abt. De huidige prins werd door de meerderheid verkozen.

Italië en internationale organisaties beschouwen Seborga als integraal onderdeel van Italië en het prinsdom is van symbolische betekenis zonder dat er echte macht van uit gaat. Publieke diensten zoals wetshandhaving, onderwijs en gezondheidszorg worden "gewoon" door Italië verzorgd en de inwoners van Seborga betalen net als elders belastingen die door Italië geïnd worden. Ook nemen de inwoners van het dorp deel aan Italiaanse verkiezingen.

"Bestuur"[bewerken]

Sinds 1963 is het bestuur in handen van een democratisch verkozen prins. Dit was Giorgio I di Seborga, die op 25 november 2009 overleed. Op 25 april 2010 werden verkiezingen georganiseerd en op 22 mei werd de 32-jarige Marcello Mennegatto gekroond tot nieuwe prins. Hij won de verkiezing van Pepi Morgia. Hij zal regeren als Marcello I. Er zijn vier staatssecretariaten: binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, justitie en immigratie-bedrijven-financiën-immobiliën.

Een munt uit 1995

Het prinsdom Seborga claimt een constitutionele monarchie en een onafhankelijke staat te zijn en dat geen enkele opponent is in staat gebleken aan de hand van een juridisch document het tegendeel te bewijzen. De officiële talen zijn Frans en Italiaans.

Seborga geeft zijn eigen munten uit, de munteenheid heet luigino en wordt afgekort met SPL (1 EUR = 0.243032 SPL). De meest gangbare munteenheden worden probleemloos aanvaard (euro, dollar, enz.).

Het nationale volkslied is Speranza.

Externe link[bewerken]