Secundaire plantenstoffen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De term secundaire plantenstoffen hoort thuis in de plantkunde. Het is een verzamelnaam voor de organische verbindingen die door de plant gemaakt worden maar die geen deel uitmaken van de primaire stofwisseling; het zijn dus secundaire metabolieten.

Secundaire plantenstoffen zijn van groot belang:

  • Ze vervullen in de plant een groot aantal rollen, als kleurstoffen, geurstoffen en andere signaalstoffen. Sommige zijn gifstoffen.
  • Er bestaat een zeer grote variatie aan secundaire plantenstoffen, zodat de studie van de samenstelling in een bepaalde plant of plantengroep veel informatie levert wat betreft onderlinge verwantschappen van de onderzochte planten. Dit vindt een toepassing in de chemotaxonomie.
  • Zij kunnen voor de mens dienen als geneesmiddelen (of als uitgangspunt voor geneesmiddelen), parfum, etc. Ook bepalen zij de smaak van planten zowel van groentes, als van keukenkruiden en specerijen.

Er zijn dieren die de secundaire plantenstoffen die zij binnen krijgen (bij het eten van planten) zelf ook weer gebruiken, bijvoorbeeld als gifstoffen.