Seglinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 5 apr 2020 om 09:01.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Seglinge
Eiland van Åland
Seglinge (Åland)
Seglinge
Locatie
Land Finland
Eilandengroep Åland-eilanden
Provincie Åland
Locatie Archipelzee
Regio Åland
Coördinaten 60° 13′ NB, 20° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,7 km²
Inwoners
(2017)
25
Lengte 5,38 km
Overig
Postcode(s) 22810
Website seglinge.ax
Foto's
de veerstoep van Seglinge
de veerstoep van Seglinge
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa
het winkeltje ('Andelshandel') van Seglinge

Seglinge is een eiland en een dorp in de gemeente Kumlinge, in de autonome Finse provincie Åland. Het dorp heeft 25 inwoners (2017), maar in het hoogseizoen neemt het aantal bewoners tijdelijk sterk toe, doordat er veel vakantiehuisjes ('stugor') zijn. Op het eiland bevindt zich een klein winkeltje en een jachthaven. In een rots aan de zuidkant van het eiland bevindt zich een 'pothole' dat is uitgesleten door stromend water water tijdens de laatste ijstijd.

Het eiland is met een kabelpont verbonden met het eiland Snäckö, dat met een dijk verbonden is met het hoofdeiland van Kumlinge.

Geschiedenis

In de tijd van de Vikingen bestond Seglinge uit drie verschillende eilanden. Door de postglaciale opheffing zijn deze eilanden aan het eind van de Middeleeuwen versmolten. Aanvankelijk werden deze eilandjes alleen zo nu en dan bezocht door jagers en verzamelaars. Voor zover bekend uit oude belastinggeschriften was er in de 13e eeuw voor het eerst sprake van vaste bewoning in vier boerderijen. Twee eeuwen later waren dat er vijf, en in 1537 werden er acht genoteerd. Tijdens de Grote Noordse Oorlog werden alle bewoners van Åland, en dus ook van Seglinge, door de binnenvallende Russen verjaagd naar Zweden. In de winter van 1714 werd het eiland voor het eerst door de Russen bezocht, en een jaar later waren alle inwoners vertrokken. Pas in 1721 met de Vrede van Nystad konden de bewoners terugkeren en hun boerderijen herbouwen. Tijdens de Finse Oorlog, op 29 januari 1809 werden alle boerderijen door de Zweden platgebrand, in een tevergeefse poging een nieuwe invasie door de Russen te stoppen. Pas in de 20e eeuw was de situatie weer min of meer hersteld en was er weer een groepje vaste bewoners op het eiland. In 1899 werd op het eiland een schooltje gesticht, dat in de hoogtijdagen in de jaren 1960, tien leerlingen kende. Een grote verbetering kwam er toen er op Snäckö een weg werd aangelegd en aansluitend in 1969 een pontverbinding. Er is op Seglinge een tijd ook een postkantoor en een bank geweest, maar die zijn inmiddels weer gesloten, evenals het schooltje dat in 1970 de deuren sloot. Het aantal inwoners vertoont al decennialang een dalende trend.

de jachthaven van Seglinge


Externe link

  • (sv) (fi) (en) Website van Seglinge (Let op: De Engelstalige versie is veel beperkter dan de Zweeds- en Finstalige.)