Selfie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
May-Irene Aasen, selvportrett 1984.jpg
Een selfie avant la lettre (1984)
ISS-32 American EVA b3 Aki Hoshide.jpg
Astronaut Aki Hoshide neemt een selfie (2012)
Macaca nigra self-portrait full body.jpg
Een serie foto's die een makaak van zichzelf maakte, leidde tot een discussie over de vraag of de eigenaar van de camera, die deze niet zelf heeft bediend, de auteursrechten van de foto's kan opeisen.[1][2]

Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, doorgaans gemaakt met een smartphone of webcam, waarbij de foto geüpload wordt naar een sociaalnetwerksite.[3] Een van de typische kenmerken is dat als hij gemaakt is met een smartphone of digitale camera, op de foto vaak te zien is dat de persoon die is afgebeeld de camera vasthoudt. Het gebruik is met name populair bij jongeren. Ze worden veelvuldig gebruikt als avatar.

Voor zover bekend werd het woord 'selfie' op 13 september 2002 voor het eerst gebruikt op een Australisch online forum, waar iemand zich verontschuldigde voor het tegelijkertijd publiceren van een onscherpe foto, door te schrijven: "And sorry about the focus, it was a selfie."[3]

In 2004 verscheen het woord als tag op Flickr. Sinds 2012 wordt het veelvuldig toegepast. In het begin werd het wel eens met een 'y' op het einde gespeld, later werd 'ie' gebruikelijker.

Door de Britse Oxford University Press werd het in 2013 verkozen tot Engels woord van het jaar.[3] Het werd in dat jaar voor het eerst opgenomen in de Nederlandse Dikke van Dale en tevens verkozen tot het woord van het jaar in Nederland en Vlaanderen.[4][5][6] Als reactie hierop stelde schrijver en taalkunstenaar Kees van Kooten een dag later het Nederlandstalig alternatief "otofoto" voor. [7] Ook de leenvertaling zelfje wordt gebruikt.

Er zijn diverse varianten op de selfie ontstaan, waaronder de stemfie.[8]

Bronnen, noten en/of referenties
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek