Send In the Clowns (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Send in the Clowns (lied))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Send In the Clowns is een lied geschreven door Stephen Sondheim voor de musical A Little Night Music, een bewerking van Ingmar Bergmans film Smiles of a Summer Night. Het is een ballade waarin het personage Desirée Armfeldt mijmert over de ironie en teleurstellingen van haar leven.

Sondheim schreef het lied speciaal voor Glynis Johns, die de rol speelde in de musical op Broadway. Het is een van Sondheims meest bekende composities geworden sinds Frank Sinatra het opnam in 1973 en Judy Collins er in 1975 (én in 1977 opnieuw) hoog mee in de hitlijsten stond. Vervolgens hebben tal van bekende artiesten, zoals Barbra Streisand, Cher, Grace Jones, Judi Dench, Shirley Bassey, Sarah Vaughan, Zarah Leander, en vele anderen het nummer op hun repertoire gehad.

De compositie is te beschouwen als een jazzstandard en mogelijk ook een evergreen.

Titelbetekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De 'clowns' in de titel verwijzen niet naar circusclowns, maar is een verwijzing naar 'dwazen' zo verklaarde Sondheim in een interview: "Ik wilde wat theatrale verbeelding in het lied, het is een gezegde dat 'als de show niet zo goed loopt, laat dan de clowns maar opdraven, in andere woorden, laten we er maar grappen over maken."[bron?]

Structuur en stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Sondheim schreef de liedtekst en muziek gedurende twee dagen tijdens de repetities voor het debuut van de Broadwaymusical. De oorspronkelijke toonsoort van de compositie is E majeur. De complexe maatsoort, die in het hele arrangement een walsgevoel oproept, is afwisselend een 12/8 of 9/8 maat. Het muziekstuk wordt uitgevoerd in twee totaal verschillende stijlen: dramatisch én lyrisch.

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Send In the Clowns werd bekend en geliefd bij het theaterpubliek maar was niet direct een hit. Doordat beroemdheden als Frank Sinatra en Judy Collins het opnamen op albums (respectievelijk in 1973 en 1975) en als single uitbrachten werd het een hit. Inmiddels is het lied op onnoemelijk veel platen van honderden artiesten verschenen in talrijke arrangementen. Een kleine opsomming:

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Send In the Clowns (Judy Collins) 1748 - 1871 - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.