Sentinel-1B

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 23:46. (-/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sentinel-1B
Aardobservatiesatelliet
Illustratie van een Sentinel-1 satelliet
Organisatie ESA
Datum lancering 25 april 2016
Gelanceerd met Sojoez STA / Fregat[1][2]
Ruimtehaven Centre Spatial Guyanais
Fysische gegevens
Massa 2 164 kg[1]
Baangegevens
Type Zon-synchroon
Hoogte 693 km[2][3]
Periode 98.7 minuten[4]
Excentriciteit 0,0001311Bewerken op Wikidata
Inclinatie 98.18[3]°
Perigeum 702.3 km[4]
Apogeum 707.3 km[4]
Instrumenten
C-SAR[2][3] C-band Synthetic Aperture Radar
Sentinel-1
Sentinel-1A   Sentinel-1B  
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Aardwetenschappen

Sentinel-1B is een aardobservatiesatelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. De satelliet werd op 25 april 2016 gelanceerd aan boord van een Sojoez raket, vanaf de Europese Ruimtehaven in Kourou.[1] De satelliet maakt deel uit van het Copernicus-programma van de ESA.

Lancering

Oorspronkelijk was de lancering voorzien voor 22 april, maar moest toen 24 uur worden uitgesteld vanwege ongunstige weersomstandigheden.[5] De volgende dag waren de weersomstandigheden nog steeds niet geschikt voor de lancering, waarna andermaal werd besloten om de lancering 24 uur uit te stellen.[6] Op 24 april waren de weersomstandigheden verbeterd, maar moest men de lancering staken vanwege een technisch mankement.[7] Op 25 april werd Sentinel-1B met succes gelanceerd.

Na de succesvolle lancering van de satelliet bevonden zowel Sentinel-1A als Sentinel-1B zich in hun polaire banen rond de Aarde.

De missie

Taken

De satelliet heeft meerdere taken, kaderend binnen het Copernicus-programma. Zo observeert de satelliet bossen, water en landbouw, brengt de satelliet gebieden in kaart die getroffen worden door natuurrampen. De satelliet zal ook instaan voor het observeren van ijsbergen en zee-ijs. Met de satelliet kan men kaarten van het zee-ijs produceren met een grote nauwkeurigheid, alsmede voor het voorspellen van ijs op zee. Sentinel-1B kan ook worden gebruikt om olielekken in kaart te brengen, zeeschepen op te sporen en de klimaatverandering in de gaten te houden.[3]

Levensduur

De satelliet heeft een verwachte levensduur van minimaal 7 jaar, en heeft voldoende brandstof aan boord voor een missie van twaalf jaar.[2][3]