Erfdienstbaarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Servituut)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een erfdienstbaarheid of servituut is een zakelijk recht, en wel een last, waarmede een onroerende zaak - het dienende erf - ten behoeve van een andere onroerende zaak - het heersende erf - is bezwaard. Een erfdienstbaarheid kan ontstaan door vestiging of door verjaring. De last die een erfdienstbaarheid op het dienende erf legt bestaat in een verplichting om op, boven of onder een der beide erven iets te dulden of niet te doen. In de akte van vestiging van een erfdienstbaarheid kan aan de eigenaar van het heersende erf de verplichting worden opgelegd aan de eigenaar van het dienende erf op al dan niet regelmatig terugkerende tijdstippen een geldsom - de retributie - te betalen. Verjaring houdt in dat iets al lang is geduld, en dat dit dulden daardoor vervolgens een verplichting wordt.

Een erfdienstbaarheid wordt in het kadaster ingeschreven. Bij verkoop blijft een erfdienstbaarheid bestaan. Dit wordt aan de nieuwe eigenaar medegedeeld.

Voorbeelden[bewerken]

  • De last kan zijn dat er vrij uitzicht gegarandeerd is of dat er bepaalde gebouwen niet geplaatst mogen worden. Bij een molen kan dit het recht op wind zijn.
  • Recht van overpad of recht van toegang. Dit is vanzelfsprekend als een erf alleen via een ander erf bereikbaar is. Bij woningen komt het vaak voor dat de achtertuin via een pad bereikbaar is en ook dan geldt er een erfdienstbaarheid, hoewel de voordeur van de woning aan de openbare weg ligt.
  • Staat een pand direct op een erfgrens, dan kan de dakrand zich bevinden boven een ander erf.
  • Bij rijtjeshuizen loopt het regenwater door de gemeenschappelijke dakgoot. In dat geval is de erfdienstbaarheid meestal wederzijds: beide buren dulden dat het water van de andere buur door het eigen deel van de goot loopt.
  • Leidingen (telefoon, water, riolering) lopen door de grond van het naburige erf.
  • Ook kan een erfdienstbaarheid bestaan uit een plicht die vervuld moet worden, zoals het betalen in natura dat ook nu nog voorkomt, bijvoorbeeld het leveren van een mud graan op midwinter of het bedienen van een brug enzovoort.

Bij recht van overpad betaalt het heersende erf mee aan het onderhoud.

Situatie in Nederland[bewerken]

Erfdienstbaarheden worden geregeld in artikel 70 van Boek 5 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.

De erfdienstbaarheid kan afgekocht worden, wat onder andere gebeurd is na de bouw van de molen Het Fortuin te Zaandijk in 1719 in de buurt van de molen de Star die al in 1645 werd gebouwd met de erfdienstbaarheid dat er in de naaste omgeving geen andere molen gebouwd mocht worden. De erfdienstbaarheid werd in 1721 afgekocht.

Situatie in België[bewerken]

Erfdienstbaarheden worden geregeld in titel 4 van boek II van het Burgerlijk Wetboek (artikel 637-710bis).

Externe link[bewerken]