Sesam, open u

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sesam, open u is het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen in het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers.

Het verhaal is gebaseerd op de Soedanese sage van koning Ali Baba van de Beja-stam (deze stam leefde dicht bij Port Sudan). De koning weigerde belasting te betalen aan Al-Mutawakkil, de tiende Abassieden kalief in Bagdad. De rebelse koning verzegelde al de goudmijnen in de bergen. Bagdad zond een leger en sloeg de rebellie in vijf jaar neer. Ali Baba werd naar Bagdad gevoerd als gevangene, samen met het goud. Uiteindelijk kreeg hij amnestie in Samarra en gaf goud aan de armen bij zijn terugkeer als blijk van goede wil aan de moslims die hij bevochten had.

Sesam (Arabisch: saasim of simsim) is nog steeds het bekendste exportproduct van Soedan in het Midden-Oosten en wordt gebruikt om halva te maken (niet te verwarren met halawi, zoete dadels, naar het Arabische woord voor "zoet"). In Soedan is er ook een plaats genaamd Wadi Halfa.