Shakenbabysyndroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Shakenbabysyndroom
Coderingen
ICD-9 995.55
MedlinePlus 000004
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Shakenbabysyndroom, letterlijk vertaald syndroom van door elkaar geschudde baby, zijn de tekenen die een baby kan vertonen die op enige manier te hard door elkaar is geschud of te harde klappen heeft gekregen, maar meestal als gevolg van mishandeling. Het gaat daarbij vooral om slachtoffertjes van minder dan zes maanden met letsel aan het hoofd en de nek. Het soortgelijke syndroom voor iets oudere kinderen heet het battered-childsyndroom.

Men begon zich in de loop van de 19e eeuw, in 1860, medische zorgen te maken over de gevolgen van geweld op kleine kinderen.[1]

De baby wordt in de gevallen dat het voorkomt vaak door elkaar geschud uit onmachtsgevoel bij de ouder of de persoon aan wie de verantwoordelijkheid werd overgedragen. Dit gebeurt vaak naar aanleiding van het onophoudelijk huilen van de baby. Wanneer de baby niet tot bedaren kan worden gebracht, probeert iemand door de baby hard te schudden hem, haar daarmee op te laten houden.

Vooral het hoofd van een baby is erg broos en kwetsbaar omdat het naar lichaamsverhouding erg groot is en de nekspieren van het jonge kind nog maar weinig zijn ontwikkeld. Wanneer de baby zodanig wordt geschud dat het hoofdje heen en weer beweegt, kan het schudden beschadigingen van hersenen, bloedvaten en zenuwen veroorzaken, met blijvend letsel of met de dood tot gevolg. De gevolgen van de beschadiging aan bloedvaten, de hersenen of hersenzenuwen bij het shakenbabysyndroom zijn blijvend. Ieder jong kind dat, heftig of niet, op deze wijze wordt geschud, gedurende vijf seconden of langer, heeft onmiddellijk medische hulp nodig. Snelle medische hulpverlening kan het verergeren van de gevolgen voorkomen, bijvoorbeeld door een hersenoedeem te behandelen.

Er zijn de volgende medische indicaties voor het shakenbabysyndroom:

Mogelijke gevolgen zijn: