Sharif Sheikh Ahmed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sharif Sheikh Ahmed

Sheikh Sharif Sheikh Ahmed (Somalisch: Shariif Sheekh Axmed, Arabisch: شريف شيخ أحمد) (Chabila, Somalië, 25 juli 1964) is een Somalische politicus en voormalig president van Somalië en de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Unie van Islamitische Rechtbanken heeft in 2006 een aantal maanden de macht in bijna heel Somalië gehad, bijvoorbeeld ook in de hoofdstad Mogadishu.

Sharif Sheikh Ahmed heeft gestudeerd aan Libische en Soedanese universiteiten. Hij is afkomstig van de Somalische clan Hawiye. In het verleden heeft hij als leraar gewerkt. Hij heeft onder andere geografie, Arabisch en islam onderwezen. Sharif Sheikh Ahmed spreekt Somalisch, Arabisch, Italiaans en Engels.

Sharif Sheikh Ahmed was voorzitter van de uitvoerende raad van de islamitische rechtbanken en hij deelde het leiderschap met Sheik Hassan Dahir Aweys, die de wetgevende raad van de rechtbanken voorzat.

Nadat de Unie van Islamitische rechtbanken uit de hoofdstad Mogadishu waren verdreven is Sharif Sheikh Ahmed naar het zuiden van Somalië gevlucht. Op 21 januari heeft hij zich aan de Keniaanse autoriteiten overgeven. Hij zou meteen naar Nairobi zijn overgevlogen.

De Amerikaanse ambassadeur Michael Ranneberger heeft verschillende keren gezegd dat Sharif Sheikh Ahmed een gematigde islamitische leider is, die betrokken moest worden bij het verzoeningsproces in Somalië.

Op 31 januari 2009, enkele weken na de aftocht van de Ethiopische troepen, werd hij in Djibouti gekozen als president.

Sharif Ahmed liet in april 2009 door het parlememt wetgeving aannemen gebaseerd op de sharia, waarbij iedereen die in Somalië geboren wordt automatisch een moslim wordt en elke moslim die zich bekeert tot een andere religie een afvallige is die hiervoor de doodstraf riskeert[1].

Na de verkiezing op 10 september 2012, werd Hassan Sheikh Mohamud gekozen als president van Somalië.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]