Shit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wandtegel uit Delfts blauw, 17de eeuw

Shit (Engels, letterlijke vertaling: schijt) is een schuttingwoord uit het Engels dat ook in Nederland en Vlaanderen is doorgedrongen in het taalgebruik van de (jeugdige) bevolking. In Angelsaksische, maar ook in de Nederlandstalige gebieden wordt het als een lichtelijk vulgair scheldwoord beschouwd.

Het woord is vermoedelijk afkomstig van het Oudengelse woord "scite" (mest) en "scitte" (diarree). Dit ging over in de Middelengelse woorden schītte (ontlasting), schyt (diarree) en shiten (poepen). De bron van al deze woorden kan vermoedelijk worden gevonden in het Proto-Germaans en daarvoor misschien al in het Proto-Indo-Europees in het woord "skheid", wat afscheiden betekent. Het Engelse woord "shed" kent vermoedelijk dezelfde oorsprong.

In andere talen kunnen woorden worden gevonden die erg lijken op het woord "shit" en ook dezelfde betekenis hebben. Zoals het Duitse "Scheiße", het Nederlandse "schijt", het Zweedse "skit", het IJslandse "skítur", het Noorse "skitt" en het Oudgriekse woord "skor".

Verscheidene andere cognaten treft men aan in de Romaanse talen; het gaat hier steeds om afstammelingen van het Latijnse woord merda (Italiaans en Portugees merda, Spaans mierda, Frans merde).