Shoah (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shoah
Regie Claude Lanzmann
Hoofdrollen Simon Srebnik, Mordechaï Podchlebnik, Motke Zaidl, Hanna Zaidl, Jan Piwonski, Richard Glazar, Rudolf Vrba
Distributie New Yorker Films
Genre documentaire
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Shoah is een ruim negen uur durende documentaire uit 1985 van de Franse filosoof en journalist Claude Lanzmann over de holocaust (Shoah in het Hebreeuws).

Bijzonder aan de film is dat hij geen archiefbeelden gebruikt. Vernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka zijn te zien zoals ze er jaren na de Tweede Wereldoorlog uitzagen.

De film bestaat voornamelijk uit interviews met zowel slachtoffers als daders en bezoeken aan plaatsen die van belang waren voor de Holocaust in Polen, waaronder drie vernietigingskampen. Hij geeft getuigenissen van geselecteerde overlevenden, ooggetuigen en Duitse daders, vaak heimelijk gefilmd met een verborgen camera.

Omdat Lanzmann geen Pools, Hebreeuws of Jiddisch spreekt, was hij bij de meeste interviews volledig afhankelijk van tolken. Hierdoor werd het een grootschalige documentaire, van ruim negen uur. Lanzmann heeft ook vier kortere films uitgebracht gebaseerd op ongebruikt materiaal dat voor Shoah was opgenomen.

Terwijl Shoah goede kritieken en verschillende belangrijke onderscheidingen kreeg, riep hij ook controversen en kritiek op, vooral in Polen, maar ook in de Verenigde Staten. Een aantal historici kritiseerden hem omdat hij niet toonde dat veel Polen Joden gered hebben, en dat tijdens de bezetting van Polen in de jaren 1939-1945 ook miljoenen Poolse mensen door de nazi's vermoord zijn.

Shoah werd in december 2015 uitgeroepen tot een van de vijftig grootste documentaires aller tijden in een verkiezing door het British Film Institute.

[bewerken]

  • Shoah / un film de Claude Lanzmann. - S.l. : Video/Film Express, 2005. - 4 dvd-video's (ca. 550 min.) + 1 tekst (12 p.) Meerdere talen gesproken waaronder Frans, 5 talen ondertiteld waaronder Nederlands. - Videoversie van de gelijknamige film. - Frankrijk : Les films Aleph, 1985. - Bevat ook onder andere: Biografie en filmografie Claude Lanzmann.

Zie ook[bewerken]