Shovelware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Shovelware (soms crapware of garbageware genoemd) is denigrerend computerjargon dat verwijst naar software dat meer gemaakt is voor kwantiteit dan kwaliteit of bruikbaarheid. De term verwijst ook naar software dat is overgeplaatste van het ene naar het andere medium, dat meestal resulteert in een verslechtering van het origineel. In sommige gevallen valt ook voorgeïnstalleerde software onder shovelware.

Overzetten van software[bewerken]

Shovelware is meestal het resultaat van overzetten (in het Engels porten), dat bijvoorbeeld veel gebeurde met de conversie van floppy's naar Cd-rom's. Het gebeurt ook nu met overzetten van websites naar mobiele versies en het overzetten van videospelletjes voor de consoles naar de PC, dat resulteert in een kwalitatief minder goed product.

Bundelen van software[bewerken]

Naast overzetten is ook het bundelen van software in sommige gevallen shovelware, dit werd vroeger gedaan met verschillende software van een floppy naar Cd-rom en ook met diverse videospellen (Action 52 op de NES bevatte maar liefst 52 spellen, maar het merendeel was onspeelbaar of een variatie op een ander spel). Tegenwoordig wordt het gedaan, bij mobiele applicaties voor smartphones.