Shuttle Landing Facility

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shuttle Landing Facility
Shuttle Landing Facility.jpg
IATA: TTS ICAO: KTTS
Algemene informatie
Opgericht 1981
Type privé
Eigenaar NASA
Plaats Titusville, Florida
Hoogte +3 meter
Coördinaten 28° 37′ NB, 80° 42′ WL
Website http://www.nasa.gov
Locatie in Verenigde Staten
Shuttle Landing Facility
Shuttle Landing Facility
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
15/33 4.572 meter Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Shuttle Landing Facility is een vliegveld dat gelegen is bij het stadje Merritt Island in Brevard County in de Amerikaanse staat Florida. Het maakt deel uit van het Kennedy Space Center en werd gebruikt door de spaceshuttles van NASA voor landingen, voor opstijgingen en landingen van de verschillende militaire vliegtuigen en voor de civiele Shuttle Carrier Aircrafts.

Faciliteiten[bewerken]

Het terrein van de Shuttle Landing Facility heeft een oppervlakte van 2 km² en huisvest een 4.572 meter lange landingsbaan[1] - een van de langste banen ter wereld. Het Mate-Demate Device (MDD) wordt gebruikt als de Shuttle Carrier Aircraft een Space Shuttle vervoert.

De baanoppervlakte bestaat uit beton met zeer hoge frictie, dat ontworpen is voor het maximaliseren van de remcapaciteit van de met hoge snelheid landende spaceshuttle. In het midden bedraagt de dikte van de landingsbaan 40,6 centimeter. In de baan is gebruikgemaakt van een gegroefd ontwerp voor betere waterdoorlatendheid en het verhogen van de wrijvingscoëfficiënt. Het oorspronkelijke groefontwerp bleek te veel wrijving te veroorzaken voor het rubber dat in de banden van de spaceshuttle werd gebruikt, waardoor verschillende landingen mislukten. Dit probleem werd opgelost door het oppervlak van de baan af te schuren, zodat de diepte van de groeven behoorlijk verminderde.

Ruimtevaartuigen die op de Shuttle Landing Facility landen[bewerken]

  • Spaceshuttles (STS, van 1981 t/m 2011)
  • X-37B
  • Dream Chaser (vrachtuitvoering, vanaf 2019)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]