Siciliaanse dwergolifant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door FlaBot (overleg | bijdragen) op 1 aug 2006 om 04:14. (robot Erbij: en:Elephas falconeri, vi:Elephas falconeri)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Taxobox begin
Sjabloon:StatusFossiel Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox genus entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section binomial parens Sjabloon:Taxobox end Elephas falconeri is een fossiele olifant uit het Pleistoceen. Zijn fossielen zijn gevonden op verschillende eilanden in de Middellandse Zee: Malta, Sicilië, Kreta en meerdere Griekse eilanden. De dieren waren veel kleiner dan de soorten van het vasteland. Er zijn zelfs fossielen op Sicilië en Malta gevonden die aantonen dat het volwassen dier niet groter was dan 1 meter.

De stamvader van deze soort was de Pleistocene bosolifant, Elephas antiquus. Hij kwam voor in bosrijke omgevingen van geheel Europa en delen van Azië. In tegenstelling tot de dwergolifant (Elephas falconeri) had deze olifant een schofthoogte van wel 3 meter.

Olifanten zijn en waren goede zwemmers. In de periode van ijstijden was het zeeoppervlak lager dan tegenwoordig. De afstanden tussen de eilanden waren toen dus kleiner of er ontstonden landbruggen. De dieren zwommen simpelweg van eiland naar eiland. Maar toen de ijstijd voorbij was en het water smolt en dus de zeespiegel steeg, konden de dieren de oversteken niet meer maken. En omdat de vegetatie op een eiland niet onbeperkt was, konden de olifanten niets anders doen dan te evolueren tot een veel kleiner ras.

Externe links