Sidney Yates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sidney Yates
Sidney Yates
Volledige naam Sidney Richard Yates
Geboren Chicago, 27 augustus 1909
Overleden Washington D.C., 5 oktober 2000
Land Verenigde Staten
Partij Democratische Partij
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sidney Richard Yates (Chicago, 27 augustus 1909 - Washington D.C., 5 oktober 2000) was een Amerikaans politicus.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Yates studeerde af aan de Universiteit van Chicago. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij in dienst van de Amerikaanse marine.

Van 1949 tot 1963 en van 1965 tot 1999 was hij lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Democratische Partij. In 1964 diende hij korte tijd voor de Verenigde Naties, maar keerde het jaar erop weer terug in de VS-politiek. In 1962 deed hij een vergeefse poging om voor de staat Illinois in het Amerikaanse Congres te komen. Hij verloor echter van Everett Dirksen.

Omdat stiletto's werden gebruikt door straatbendes en onder hen een symboolfunctie zouden hebben, streefde Yates een verbod van dit mestype na. Zijn initiatief werd succesvol met de bekrachtiging van het verbod in de Switchblade Knife Act van 1958.

Voor de subcommissie Foreign Operations was hij een groot bepleiter van Amerikaanse steun aan Israël. Verder ijverde hij voor de oprichting van het United States Holocaust Memorial Museum. Andere thema's in zijn loopbaan waren in het bijzonder op het gebied van kunst en natuurbehoud.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 werd hij door president Bill Clinton onderscheiden met de Presidential Citizens Medal en in 1997 won hij een Four Freedoms Award in de categorie vrijheid van meningsuiting. In 1999 werd het gebouw Auditors Building Complex in Washington D.C. omgenoemd naar de Sidney Yates Building. Hier is tegenwoordig de United States Forest Service gevestigd.