Sierra Nevada (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sierra Nevada
Location Sierra Nevada.PNG
Hoogste punt Mulhacén (3482 m)
Lengte 80 km
Breedte 15 tot 30 km
Locatie Spanje
Type Hooggebergte
Maps-for-free Sierra Nevada.png
Nevadawikipedia.jpg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Sierra Nevada is een gebergte in de Zuid-Spaanse regio Andalusië dat behoort tot een verzameling bergketens die de Betische cordillera worden genoemd. Sierra Nevada is Spaans voor besneeuwde bergketen.

De Sierra Nevada kent zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter, waardoor het na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa is.[1] Een van die bergen in dit gebergte is de hoogste berg van het Spaanse schiereiland, de Mulhacén (3482 m). Verder maakt het Nationaal park Sierra Nevada deel uit van het gebergte, met een keur aan vegetatie, meer dan zestig vogelsoorten en allerlei zoogdieren, zoals cabra montes (berggeiten), everzwijnen, vossen, dassen en wezels.

In de Sierra Nevada bevindt zich ook een groot skigebied, waarbinnen de gemeente Monachil in 1996 de host was voor de Wereldkampioenschappen alpineskiën. Dit was een jaar later dan gepland, omdat er in 1995 bijna geen sneeuw was gevallen; in 1996 was er weer volop sneeuw.[2][3] Een belangrijk skigebied is verder Solynieve, Spaans voor zon en sneeuw, waarvan Pradollano (2100 m) en Borreguiles (2600 m) de belangrijkste dorpen zijn. Er bevinden zich 85 km aan pistes en er kan geskied worden tot aan de Pico Veleta die 3396 m hoog is.

De bergketen trekt daarnaast jaarlijks veel toeristen aan het begin van september, doordat de wielerronde Vuelta langskomt.

Geschiedenis[bewerken]

Situatie zes miljoen jaar geleden

De bergketen is ongeveer zes miljoen jaar geleden ontstaan door tektonische bewegingen tegen het Spaanse schiereiland. Vroeger was er op die plaats een zeestraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Sevilla, Sierra Nevada gebergte
  2. Seattle Times, Pazienza Seeks New World Of Hurt, 1995 ("The parish priest in the mountain village of Monachil, Spain, has agreed to invoke the town's patron, St. Anthony, in a desperate plea to end a snow drought jeopardizing this month's World Alpine Skiing Championships in Sierra Nevada.")
  3. Raad van Europa, Background informamtion on invertebrates of the Habitats Directive and the Bern Convention (pag. 206) ("World Ski Championships, which were postponed tot 1996 for lack of snow")