Sietz Leeflang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sietz Leeflang
Sietz Leeflang.JPG
Algemene informatie
Geboren Haarlem, 1933
Nationaliteit Nederlands
Beroep journalist, milieuactivist
Bekend van De Kleine Aarde, De 12 Ambachten
Website de12ambachten.nl

Sietz Leeflang (Haarlem, 1933) is een Nederlandse milieuactivist en voormalig journalist.

Na een loopbaan als wetenschapsjournalist bij het Algemeen Handelsblad (later NRC Handelsblad) en een korte periode bij Philips richtte hij in 1970 Samen met zijn vrouw Anke Leeflang- de Jong Milieu-proefboerderij De Kleine Aarde op. Dit initiatief kwam voort uit de toenemende zorgen die Leeflang zich maakte over de ontwikkeling van de maatschappij, waarin de belangstelling voor mens en milieu achter dreigde te raken bij het geloof in de technologische en economische groei.

In het project Stichting de Twaalf Ambachten, centrum voor ecologische technieken, dat door Sietz en Anke in 1977 werd opgericht, komt deze zorg nog concreter tot uiting. Met deze stichting probeert Leeflang zijn ideeën te verwezenlijken die moeten leiden tot een duurzamer maatschappij, met aandacht voor mens en milieu. De Twaalf Ambachten was tot 2013 gevestigd in Boxtel, waar ook de Kleine Aarde gevestigd is.

In 1990 werd Sietz als eerste Nederlander individueel onderscheiden met de VN-milieuprijs Global 500.

Sinds 2013 wordt de Stichting De Twaalf Ambachten bestuurd vanuit de Dorpsstraat in Breskens (West-Zeeuws-Vlaanderen). Leeflang heeft zich daar in 2005 met z'n vrouw Anke Leeflang-de Jong gevestigd. Anke is 30 april 2007 op 70-jarige leeftijd overleden. Anke was volgens Leeflang 'de stille kracht van De Twaalf Ambachten'.

Op 5-2-2015 ontving Leeflang de VIBA-duurzaamheidsprijs 2015 "voor het uitzonderlijk 'steentje' dat hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het duurzaam, bio-ecologisch bouwen in Nederland".[1]

Externe links[bewerken]