Significante golfhoogte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanduiding verschillende 'golfhoogtes'

De significante golfhoogte, een begrip gebruikt in fysische oceanografie, maritieme techniek en voor een deel ook in de civiele techniek, is de gemiddelde hoogte van de hoogste één-derde deel van de gemeten golven. Deze hoogte wordt aangeduid met het symbool H1/3 of Hs. De significante golfhoogte is niet een eenduidig begrip, aangezien de significante golfhoogte aan kansrekening is onderworpen. In de waterbouwkunde worden er drie verschillende soorten significante golfhoogten onderscheiden, te weten:

  • Visueel bepaalde significante golfhoogte
  • Uit metingen bepaalde significante golfhoogte
  • Uit golfspectrum bepaalde significante golfhoogte

Deze drie verschillende waarden liggen allemaal dicht bij elkaar, maar zijn niet precies gelijk. Daarom is het belangrijk om omzichtig met deze gegevens om te springen.

Visuele bepaling[bewerken]

Significante golfhoogte bepaald uit visuele bepaling, Hs. Deze golfhoogte wordt bepaald door getrainde mensen die elke dag verslag uitbrengen van de geobserveerde significante golfhoogte. Deze mensen bevinden zich aan boord van schepen, en deze observaties zijn in vele gevallen de enige gegevens die voorhanden zijn voor een bepaald gebied. De gegevens zijn niet geheel objectief aangezien de hoge golven niet vaak geobserveerd worden, omdat schepen vaak stormen omzeilen.

Meting[bewerken]

Significante golfhoogte bepaald uit metingen, H1/3. Deze metingen kunnen gedaan worden door boeien, bij booreilanden, met stereografie of door satellieten. Uit een bepaalde meetreeks/periode (meestal gedurende 15 minuten) worden de gemeten amplitudes van golven geordend van hoog naar laag. Uit het hoogste één-derde deel van deze amplitudes wordt het gemiddelde bepaald; het dubbele hiervan geeft dan H1/3.

Golfspectrum[bewerken]

Significante golfhoogte bepaald uit een golfspectrum, Hm0. Deze significante golfhoogte wordt bepaald uit een golfspectrum wat geldig is voor een bepaald gebied. Deze waarde wordt bepaald met behulp van het eerste orde moment van het spectrum.

Zie ook[bewerken]

  • Monstergolf: een golf die meer dan twee keer zo hoog is als de significante golfhoogte