Naar inhoud springen

Simon Harris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simon Harris
Simon Harris (2024)
Geboren 17 oktober 1986
Greystones, Vlag van Ierland Ierland
Politieke partij Fine Gael
Partner Caoimhe Wade (sinds 2017)
Premier van Ierland
Huidige functie
Aangetreden 9 april 2024
President Michael D. Higgins
Voorganger Leo Varadkar
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Simon Harris (Greystones, 17 oktober 1986) is een Iers politicus en sinds 9 april 2024 de premier van Ierland. Hij is lid van de christendemocratische partij Fine Gael, waarvan hij sinds 2024 tevens de politiek leider is.

Simon Harris studeerde aanvankelijk journalistiek en Frans, maar stopte na een jaar met zijn studie.[1]

Tijdens zijn tienerjaren werd zijn interesse voor de politiek gewekt. Bij lokale verkiezingen werd hij in 2009 verkozen in het bestuur van zijn geboorteregio, de County Wicklow. In 2011, op 24-jarige leeftijd, maakte hij de overstap naar de landelijke politiek toen hij bij de parlementsverkiezingen van dat jaar gekozen werd in de Dáil Éireann, het lagerhuis van het Ierse parlement. Tussen 2014 en 2016 was hij staatssecretaris (minister of state) op het ministerie van Financiën.

In mei 2016 werd Harris benoemd tot minister van Volksgezondheid in de Ierse regering. Hij diende aanvankelijk onder premier Enda Kenny, maar bekleedde dezelfde post ook in het opvolgende kabinet-Varadkar onder het premierschap van Leo Varadkar. In 2020 was Harris verantwoordelijk voor de strijd tegen de coronapandemie in Ierland. Toen in juni 2020 het kabinet-Martin-Varadkar aantrad, verruilde Harris zijn ministerschap van Volksgezondheid voor dat van Hoger Onderwijs en Wetenschap. Tussen december 2022 en juni 2023 was hij tevens minister van Justitie.

In maart 2024 kondigde Varadkar zijn voortijdige vertrek aan als premier van Ierland en partijleider van Fine Gael, waarna Harris naar voren werd geschoven om hem in beide functies op te volgen. Hij werd daarmee de jongste Ierse premier ooit.[2] Hij leidt een kabinet bestaande uit Fine Gael, Fianna Fáil en de Green Party. Harris zal de ambtstermijn van Varadkar uitdienen tot de volgende parlementsverkiezingen, die in 2025 zullen plaatsvinden.[2]

Zie de categorie Simon Harris (politician) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.