Simuna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simuna
Plaats in Estland Vlag van Estland
Simuna (Estland)
Simuna
Situering
Provincie Lääne-Virumaa
Gemeente Väike-Maarja
Coördinaten 59° 3′ NB, 26° 24′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
418
Foto's
Kerk van Simuna
Kerk van Simuna
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten
Dronevideo van Simuna 2022

Simuna (Duits: Sankt Simonis) is een grotere plaats of ‘vlek’ (Ests: alevik) in de Estlandse gemeente Väike-Maarja, provincie Lääne-Virumaa. De plaats telt 418 inwoners (2021).[1] Tot in 2005 was Simuna de hoofdplaats van de gemeente Avanduse.

Bj Simuna ontspringt de rivier Pedja. De bron heet Simuna allikas of Katkuallikas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Simuna, gesticht in de 13e eeuw, heette oorspronkelijk Katkuküla. Later nam het dorp de naam aan van de kerk, die in de 15e eeuw werd gebouwd en gewijd was aan de apostelen Simon en Judas Taddeüs. In het Estisch werd de kerk Siimona ja Juuda kirik of Püha Siimoni kirik (‘kerk van Sint-Simon’) genoemd.

De kerk werd in 1728/1729 (na vernielingen in de Grote Noordse Oorlog) en in 1885/1886 volledig herbouwd. Karakteristiek is de 53,3 meter hoge kerktoren.[2] Het altaar is van de hand van de Tallinnse beeldhouwer Christian Ackermann, het orgel van de orgelbouwer Gustav Normann.[3] De kerk is een monument.

Simuna was tot 1992 de hoofdplaats van de gemeente Simuna. In dat jaar werd de gemeente herdoopt in Avanduse, maar Simuna bleef de hoofdplaats. In oktober 2005 ging de gemeente op in de gemeente Väike-Maarja.

Gedenkteken voor Struve[bewerken | brontekst bewerken]

Op 800 meter ten oosten van Simuna staat een monument voor de Duitse astronoom Friedrich Georg Wilhelm Struve (1793–1864), bekend van zijn bijdragen aan de geodesie. Een van zijn meetpunten lag bij Simuna.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]