Geodetische boog van Struve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geodetische boog van Struve
Werelderfgoed cultuur
Hammerfest Meridianstein.jpg
Land Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland. Vlag van Estland Estland, Vlag van Finland Finland, Vlag van Letland Letland, Vlag van Litouwen Litouwen, Vlag van Moldavië Moldavië, Vlag van Noorwegen Noorwegen, Vlag van Rusland Rusland, Vlag van Zweden Zweden en Vlag van Oekraïne Oekraïne
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iii, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1187
Inschrijving 2005 (29e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Geodetische boog van Struve strekt zich uit van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. De boog beslaat een lengte van 2820 kilometer en loopt door tien verschillende landen. Door het nauwkeurig opmeten van grotere afstanden op het oppervlak van de planeet meende men betrouwbare berekeningen te kunnen maken over vorm en omvang ervan.

Bij een geodetische boog maakte men gebruik van driehoeksmeting om de exacte afstand tussen twee punten te kunnen vaststellen. Door herhaling van die methode kon een keten van metingen over grote afstand worden opgebouwd. De 265 meet- en waarnemingspunten, die tot tientallen kilometers uit elkaar konden liggen, werden aangegeven met onder andere gaten in rotsen, ijzeren kruizen, stenen en obelisken. 34 daarvan bestaan thans nog en zij vormen de tastbare herinnering aan dit enorme project.

De boog is vernoemd naar de astronoom Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864). Op zijn voordracht werden tussen 1816 en 1855 258 driehoeken berekend. De boog van Struve is een opmerkelijk voorbeeld van samenwerking tussen wetenschappers uit verschillende landen en tussen verschillende staatshoofden. In 2005 zijn de 34 nog herkenbare punten van de Geodetische boog van Struve (en daarmee het project zelf) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

De Geodetische boog van Struve loopt door de volgende landen:

kaart

Ten tijde van dit project waren het slechts twee landen: Zweden-Noorwegen en het Russische keizerrijk.

Externe link[bewerken]