Sin City (boekenserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sin City
Frank Miller
Frank Miller
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Criminaliteit
Creatieteam
Bedenker(s) Frank Miller
Schrijver(s) Frank Miller
Tekenaar(s) Frank Miller
Publicatie
Publicatie Dark Horse Comics
Eerste publicatie 1991
Portaal  Portaalicoon   Strip

Sin City is de titel van een serie comicminiseries, geschreven door Frank Miller, die zich afspelen in de fictieve stad Basin City. Het eerste verhaal kwam van april 1991 tot juni 1992 in dertien afleveringen uit in het tijdschrift Dark Horse Presents (de eerste publicatie van Dark Horse Comics). De titel van dit eerste verhaal was ook Sin City. Een aantal andere verhalen van variërende lengte volgde. De verhalen hebben veel figuren gemeen en de plotlijnen van verschillende verhalen zijn vaak verstrengeld. In de wereld van Sin City is veel criminaliteit en prostitutie. Een citaat uit de boeken (en de film, zie verder): Walk down the right back alley in Sin City and you can find anything (Als je de juiste steeg inloopt in Sin City kun je alles vinden/verwachten)

Op 1 april 2005 kwam ook een film Sin City uit, gebaseerd op een aantal van de verhalen (The Hard Goodbye, The Big Fat Kill, That Yellow Bastard en een kort verhaal uit Booze, Broads and Bullets), geregisseerd door Robert Rodriguez en Frank Miller en met een scène geregisseerd door Quentin Tarantino, die als special guest director in de titels wordt vermeld. Voor de gelegenheid werden ook de verhalen herdrukt, met nieuwe omslagen ontworpen door Chipp Kidd en in een kleiner formaat. In 2014 volgde de sequel Sin City: A Dame to Kill For, gebaseerd op het tweede boek van de serie.

De herdruk omvat de volgende titels (Engelstalig):

 • The Hard Goodbye
 • A Dame to Kill for
 • The Big Fat Kill
 • That Yellow Bastard (won de Will Eisner-award voor beste grafische album in herdruk 1998)
 • Family Values
 • Booze, Broads & Bullets
 • Hell and Back

Ook verscheen er tegelijkertijd een oversized hardcover met tekenwerk van Frank Miller op groot formaat, getiteld The Art of Sin City.

Personages[bewerken]

Mannen

 • Marv: Marvin is het voornaamste hoofpersonage uit 'The Hard Goodbye'. Marv is een brute kerel met een met littekens bezet gezicht. Hij houdt van dure leren vesten en heeft altijd een kruisje rond zijn nek.
 • Kevin: Kevin is de doodstille en eeuwigzwijgende moordenaar van Goldie. Hij werkt in dienst van Cardinal Roark en wordt vermoord door Marv.

Vrouwen

 • Goldie: Goldie is de spilfiguur van 'The Hard Goodbye', alhoewel ze vermoord wordt aan het begin van het verhaal. Ze is een prostituee die weet dat andere prostituees verdwijnen, daarom zoekt ze bescherming bij Marv. Marv kan echter niet beletten dat Kevin haar vermoord, aangezien hij te dronken was en gewoon verdersliep. Hij zoekt echter zijn wraak doorheen het verhaal.
 • Wendy: Wendy is de tweelingzus van Goldie. Eerst zit ze Marv achterna, omdat ze hem verdenkt. Later helpt ze Marv de echte moordenaar te vinden.

Externe links[bewerken]