Sinaasappelhuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cellulitis
Cellulite

Met cellulite of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie een wat bobbelige structuur in de huid en het onderhuids bindweefsel bedoeld. Het is geen ziekte en volkomen onschuldig. De benaming cellulite moet niet verward worden met de de medische betekenis van 'cellulitis'. Hiermee wordt een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel bedoeld.

Vooral vrouwen krijgen cellulite op dijen en billen, doordat bij hen enerzijds het vetweefsel voornamelijk onder de huid (hypodermisch) ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden (collageenbanden, retinacula cutis) in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken.

Sinaasappelhuid die nieuw ontstaat in de buurt van een borst is evenwel wél een reden om een arts te bezoeken voor nader onderzoek: soms wordt de rimpeling van de huid veroorzaakt door een kwaadaardige tumor.

Cellulite krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. De bobbelige uitstraling die de huid door cellulite krijgt, past vaak niet in het schoonheidsideaal van slank en strak. Daar tegenover staat dat 85 tot 92 procent van alle vrouwen in meer of mindere mate cellulite hebben. Bovendien heeft het vetpercentage van het lichaam geen enkel verband met de mate van cellulite.

Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder levensstijl, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou een van de veroorzakers van de gehate kuiltjes zijn.

Er zijn veel theorieën over de oorzaken en misschien nog wel meer wondermiddeltjes om ervan af te komen. De cosmetische industrie biedt allerlei behandelingen tegen cellulite, van zalfjes tot medische ingrepen als liposuctie. Er is geen bewijs voor een succesvolle behandeling tegen cellulite.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cellulitis, een ontsteking van de dieper gelegen delen van het onderhuidse bindweefsel.
Zie de categorie Cellulite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.