Sint-Adrianuskerk (Elsene)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sint-Adrianuskerk

De Sint-Adrianuskerk (Frans: Église Saint-Adrien) is een Rooms-katholiek kerkgebouw te Elsene, in de wijk Boondaal, gelegen aan Generaal Dossin de Saint Georgeslaan 1.

Gebouw[bewerken]

De bouw van deze kerk werd begonnen in 1938, en moest met een beperkt budget plaatsvinden. Architect was A. Vanden Nieuwenborg. In 1941 was de kerk gereed. De kerk staat dicht bij de plaats (Oude Lindesquare) waar sinds de 15e eeuw een kapel stond die eveneens aan Sint-Adrianus was gewijd.

Het betreft een massief bakstenen kerkgebouw in expressionistische stijl (art deco) met neoromaanse kenmerken. De ingangspartij wordt gekenmerkt door vijf zwaar aangezette portalen. Het geheel wordt gekroond door een zware, vierkante toren, gedekt door een tentdak. Een kleinere toren bevindt zich boven de zij-ingang van de kerk.

Interieur[bewerken]

Het orgel werd gebouwd door Aloys Thunus en is van 1959.

In het interieur vindt men enkele belangrijke kunstwerken: Een schilderij van de Heilige Maagd van Boondaal (17e eeuw); twee retabelpanelen van het martelaarschap van de Heilige Adrianus (1490-1495), vervaardigd in het atelier van Jan Borreman; een retabel van het martelaarschap van Sint-Christoffel (omstreeks 1520), vervaardigd door de Antwerpse School.