Sint-Annabos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Annabos
Natuurgebied
Sint-Annabos (België)
Sint-Annabos
Situering
Land België
Locatie Linkeroever (Antwerpen)
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 22′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,96 km²
Opgericht 1952
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Sint-Annabos

Het Sint-Annabos is een bosgebied in de Belgische gemeente Antwerpen op de Linkeroever van de Schelde. Het 96 ha grote gebied is eigendom van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het Sint-Annabos is gelegen op de linker Scheldeoever tussen de woonkern en Blokkersdijk. Het gaat om een aangeplant bos van vooral canadapopulieren met een ondergroei van vlier, waarvan het noordelijke deel een natuurgebied vormt en het zuidelijke een speelbos. Het bos vormt een buffer tegen fijnstof en geluidoverlast tussen de ring en de industrie in de haven en de woonkernen van Antwerpen.

Lange tijd vond geen beheer plaats in het domein omdat het gekapt zou worden omwille van de geplande Oosterweelverbinding. In 2016 werd besloten dat het bos toch niet grotendeels zou verdwijnen.[1] Wel wordt een deel van het bos gekapt, maar aan het einde van de werken wordt tachtig hectare bos heraangeplant.[2]

Uit bodemonderzoek in 2021 bleek dat de bodem van het bos tot boven de bodemsaneringsnorm verontreinigd is met PFOS, afkomstig van de nabijgelegen 3M-fabriek.[3]

Kamp Top Hat (1945-1946)[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog bevond zich van juni 1945 tot april 1946 op de plaats van het huidige Sint-Annabos het Kamp Top Hat. Dit was een repatriëringskamp voor Amerikaanse militairen. Er was plaats voor 16.500 soldaten, die er enkele dagen tot enkele weken verbleven. In totaal hebben ruim 270.000 militairen enige tijd hier doorgebracht alvorens ze per boot naar Amerika terugkeerden.[4][5] Na het verdwijnen van het kamp werd in 1952 het bos aangeplant.

Zie de categorie Sint-Annabos (Antwerp) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.