Sint-Gertrudiskerk (Wetteren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Sint-Gertrudiskerk

De Sint-Gertrudiskerk is een kerkgebouw in de Belgische gemeente Wetteren. De kerk is toegewijd aan Gertrudis van Nijvel.

De middeleeuwse kerk werd te klein in de 19e eeuw en onder impuls van burgemeester Charles Hippolyte Vilain XIIII (Katholieke Partij) besliste men omstreeks 1850 op dezelfde plaats een grotere kerk te bouwen, onder leiding van architect Louis Minard. Hij koos hiervoor de rondbogenstijl, een combinatie van romaanse, gotische en Byzantijnse elementen (de hoektorens die op minaretten lijken). De bouw werd aangevangen in 1861 en de kerk werd in 1866 plechtig ingewijd door de Gentse bisschop Hendrik Frans Bracq.

De kerk is opvallend door haar hoge middenschip. In de St. Gertrudiskerk waren in het hoge priesterkoor twee loggia's, waarin de adel plaats kon nemen voor het volgen van de diensten. Nu zijn ze afgesloten door glasramen. De zijkapellen waren indertijd beschilderd met onder andere wapenschilden van adellijke families. Door het herschilderen in gebroken wit werd veel van de historiek en heraldiek weggewerkt uit de kerk. De toren is 65 meter hoog.[1]

Een wit marmeren doopvont staat in de middengang. Witte natuursteen contrasteert met de rode baksteen van de gevels.

In de kerk is ook een collectie van 138 habijtpoppen te zien.[2][3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Arsène Goedertier, de vermeende dief van het paneel van de Rechtvaardige Rechters van het beroemde schilderwerk Het Lam Gods woonde in Wetteren. Hij was een tijdlang koster van deze kerk. Vandaar dat men hier in 2003 een vergeefse zoektocht hield.