Sint-Laurentiuskerk (Bemelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 17 aug 2016 om 11:05. (Zonder geledingen = vlakopgaand)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint-Laurentiuskerk
Sint-Laurentiuskerk
Plaats Bemelen
Gewijd aan Sint-Laurentius
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 46′ OL
Gebouwd in 1350
1845
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34635
Afbeeldingen
Kerk op kerkberg met ervoor de mei-den en de zwingelput
Lijst van rijksmonumenten in Bemelen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Laurentiuskerk is een kerkgebouw in Bemelen, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Om het kerkgebouw bevindt zich het kerkhof. Het gebouw met het kerkhof liggen op een kerkberg die omgeven wordt door een keermuur. De kerk bevindt zich aan de kruising van de weg naar Scharn/Maastricht, de weg naar Sint Antoniusbank/Cadier en Keer en de weg naar Gasthuis.

Het kerkgebouw bestaat uit een vlakopgaande toren van gezaagde mergelblokken, een bakstenen zaalgebouw met neoclassicistische rondboogvensters en pilasters tussen de ramen en een halfronde apsis. De huidige kerk werd destijds gebouwd tegen de toren van diens voorganger. Het zadeldak is gedekt met leien.

De kerk is een rijksmonument en gewijd aan Sint-Laurentius.

Geschiedenis

Door prins-bisschop Balderik II van Luik (1007-1018) werd de kerk samen met de tienden van Bemelen geschonken aan het Maastrichtse kapittel van Onze Lieve Vrouwe. In 1157 werd die schenking bevestigd door paus Adriaan IV. In de oostmuur van de toren bevinden zich nog delen die teruggaan tot de 12e eeuw, de rest van de toren dateert uit circa 1350. De toren is opgetrokken in mergelsteen.

In 1760 werd de huidige spits gebouwd.

In 1845 bleef de oude toren staan en werd de oude kerk vervangen door een neoclassicistische bakstenen kerk. Dit gebouw is mogelijk gebaseerd op de ontwerpen van architect Mathias Soiron. Hij werd tegen de kerkmuur begraven, rechts van de ingang.

In 1976 werd de kerk gerestaureerd.