Naar inhoud springen

Sint-Jozef en Sint-Martinuskerk (Hillegom)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joris (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 12:48. (→‎Geschiedenis: info)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Martinuskerk
De Martinuskerk
Plaats Hillegom
Gewijd aan Sint-Martinus
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 35′ OL
Gebouwd in 1923-1926
Restauratie(s) 2008-2009
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) H.P.J. de Vries
Stijlperiode Neogotiek
Toren 1871, door H.J. van den Brink
Interieur
Altaar Neogotisch hoofdaltaar uit 1882, door J.A. van Oort
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Hoofdstraat 29 in de plaats Hillegom, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis

Nadat in 1853 in Nederland de bisschoppelijke hiërarchie was hersteld werden vele nieuwe rooms-katholieke kerken gebouwd. In Hillegom stond een grote schuilkerk aan de Bakummerlaan, die echter te klein was geworden voor de vele parochianen. Tussen 1870 en 1871 werd daarom een nieuwe kerk gebouwd aan de Hoofdstraat. Dit was een driebeukig neogotisch kerkgebouw, dat was ontworpen door architect Herman Jan van den Brink.

Na 1900 breidde de bevolking van Hillegom onder invloed van de opkomende bloembollencultuur zich steeds verder uit. In 1915 was daarom al een tweede parochie gesticht, waarvoor een nieuwe kerk werd gebouwd; de Sint-Jozefkerk. Maar ook de Martinuskerk van Van den Brink bleek toen te klein. Tussen 1923 en 1926 werd een nieuwe kerk gebouwd. De architect was H.P.J. de Vries. Hij ontwierp een grootse kerk, maar werd door geldgebrek gedwongen zijn ontwerp meerdere malen aan te passen. Om deze reden werd ook besloten geen nieuwe toren te bouwen, maar werd de oude toren van H.J. van den Brink in de nieuwe kerk geïntegreerd. De nieuwe kerk werd op 6 oktober 1926 ingewijd.

Het neogotische hoofdaltaar werd in 1882 uit mergelsteen gemaakt door de Roermondse firma J.A. van Oort & Zn.

In de jaren 1990 werden de beide Hillegomse parochies weer samengevoegd. Wegens teruglopend kerkbezoek moest een van de beide kerken worden afgestoten. Tussen 2008 en 2009 werd de Martinuskerk grondig gerestaureerd en heringericht. Na de voltooiing van deze werkzaamheden werd de Jozefkerk gesloten en is de Martinuskerk de enige katholieke kerk in Hillegom.

Afbeeldingen

Referentie

  • J. Beenakker, 750 jaar Kerk in Hillegom, Hillegom 1998. ISBN 9064697418
  • Martinuskerk.pdf- Uitgebreide geschiedenis van de Martinuskerk (niet meer online)

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Martinuskerk, Hillegom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.