Sint-Pietersinstituut (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Sint-Pietersinstituut is een katholieke school voor algemeen secundair onderwijs in de stad Gent. Aan de school is ook een basisschool verbonden en een kleinschalig internaat voor meisjes. De humaniora maakt deel uit van de scholengemeenschap "De Bron" en was lange tijd een meisjesschool.

Algemeen[bewerken]

De eerste steen van het neogotische schoolcomplex werd in 1906 gelegd[1] in de (toen nog landelijke) wijk waar later het station zou verrijzen. De school, die zich vlak aan het station Gent-Sint-Pieters bevindt, ging in 1908 van start als meisjespensionaat van de Dames de l'Instruction Chrétienne (Zusters van het Christelijk Onderwijs), die toen een gemeenschap vormden in de Gentse Doornzelestraat. In 2008 vierde de school haar honderdjarig bestaan[2]. Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan stelde journalist Dirk Musschoot in 2008 de geschiedenis van de school te boek. Het Sint-Pietersinstituut voerde meer dan honderd jaar het motto van de congregatie "Gaudere et bene facere" ("Blij zijn en goed doen"). In 2015, tijdens de ambtsperiode van Renata Janssens, werd dit motto echter vervangen door "Wijs in Gent"[3].

Uniform[bewerken]

Het Sint-Pietersinstituut is, naast de Sint-Bavohumaniora en de Nieuwen Bosch Humaniora een van de Gentse uniformscholen. Blauw en wit zijn de kleuren van de kledingcode en de leerlingen zijn in de volksmond dan ook gekend als "de blauwkes".

Alumni[bewerken]

Bekende oud-leerlingen van de school zijn onder meer Katja Retsin, Annelies Storms, Sander Gillis, Lukas Lelie, Justine Bourgeus.

Externe links[bewerken]