Beluister (info)

Sint-Vituskerk (Bussum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Vituskerk
St. Vituskerk
Plaats Bussum
Gewijd aan Sint Vitus
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 10′ OL
Gebouwd in rond 1884
Restauratie(s) 2002
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  11460
Architectuur
Architect(en) Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk aan de Brinklaan 115 in Bussum is een kerkgebouw dat tot 1982 de functie van katholieke kerk had en is een rijksmonument.[1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk stond op deze plek waar de kerktoren nu is en het plein ervoor, aan de Brinklaan een kleinere kerk, de Waterstaatkerk van de Sint Vitusparochie, gebouwd in 1844. Deze werd door de toename van de inwoners en toename van de Rooms-Katholieken in Bussum te klein en heeft plaats gemaakt toentertijd voor de huidige kerk. De later gebouwde St. Vituskerk is "ge-orienteerd*, d.w.z. dat het priesterkoor (absis) op het oosten (=oriënt) ligt.

De huidige pastorie is deels nog een onderdeel van de oudste kerk die er stond.[3]

Deze neogotische basiliek werd gebouwd rond 1884 naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers die zijn ontwerp baseerde op de Broederenkerk in Zutphen. De toren uit 1896 is in grote lijnen een kopie van de kerktoren van Eemnes-Buiten en is uitgevoerd door Joseph Cuypers.

De kerk werd na de sluiting als kerkgebouw gebruikt als zaal voor evenementen. In 1988 brak er een brand uit waardoor het interieur deels werd beschadigd, waaronder het orgel. Hierna stond het gebouw jarenlang leeg. In 2002, 2003 werden er met behoud van de status als rijksmonument, appartementen in het gebouw en de kerktoren gerealiseerd.

Bij de hoofdfentree is links nog de originele gerestaureerde doopkapel aanwezig, echter zonder de daarbij horende doopvont. Boven de ingang van de kerk zijn een aantal glas in lood ramen bewaard als aandenken aan de vroegere situatie.[4]