Naar inhoud springen

Sint Bonifatius Hospitaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door G Wijnsma (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2019 om 21:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint Bonifatius Hospitaal
Plaats Leeuwarden
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1883
Sluiting 2004
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Sint Bonifatius Hospitaal, in de volksmond wel Bonnehos genoemd, is een voormalig ziekenhuis in Leeuwarden.

Het ziekenhuis werd in 1883 gesticht door zusters Franciscanessen die vanuit het Duitse Münster naar Leeuwarden waren gekomen. Het ziekenhuis heette aanvankelijk Sint Antoni Hospitaal.

In 1887 verhuisde het ziekenhuis naar de pastorie van de Sint-Bonifatiuskerk aan de Voorstreek. Hierbij kreeg het ziekenhuis de naam Sint Bonifatius Hospitaal. De pastorie van de Sint-Bonifatiuskerk was eigenlijk bedoeld als bisschoppelijk paleis, maar omdat Leeuwarden geen bisschop kreeg was dit gebouw te groot als pastorie en kwam vrij nadat een nieuwe pastorie was gebouwd. Later werd het ziekenhuis uitgebreid met onder andere het Amelandshuis aan de Voorstreek.

Het ziekenhuis verhuisde in 1935 naar een nieuw gebouw in een parkachtige omgeving aan de mr. Pieter Jelles Troelstraweg. In de jaren zestig is het hospitaal flink uitgebreid met nieuwbouw.

In 1982 fuseerden de drie Leeuwarder ziekenhuizen Sint Bonifatius Hospitaal, Diaconessenhuis en Triotel. De nieuwe naam werd Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Het Sint Bonifatius Hospitaal kreeg hierbij de naam MCL-Noord.

Na de fusie werden geleidelijk alle medische zaken op de locatie van het Triotel (MCL-zuid) geconcentreerd. Hierdoor sloot MCL-noord in 2004 de deuren, nadat al eerder het Diaconessenhuis (MCL-Midden) in 1987 de deuren had gesloten.

Ondanks fel protest heeft de gemeente Leeuwarden vergunning gegeven om het gebouw aan de mr. Pieter Jelles Troelstraweg te slopen om zo nieuwbouw op het terrein mogelijk te maken. Een klein succes van het protest tegen de sloop was dat een markant deel van het gebouw gespaard zou blijven en in de nieuwbouw zou worden verwerkt. De projectontwikkelaar gaf echter aan dat dit om technische redenen niet mogelijk was. Zodoende is ook het laatste deel van het gebouw alsnog gesloopt. De naam van de nieuwe woonwijk is Sint Bonifatius Park.

Zie ook