Sitting Pretty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sitting Pretty
Mijnheer de gouvernante (NL)[1]
Regie Walter Lang
Producent Samuel G. Engel
Darryl F. Zanuck
Scenario Boek:
Gwen Davenport
Scenario:
F. Hugh Herbert
Hoofdrollen Clifton Web
Robert Young
Maureen O'Hara
Muziek Alfred Newman
Cinematografie Norbert Brodine
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten 10 maart 1948
Vlag van Nederland 15 februari 1949[2]
Genre Komedie
Speelduur 83 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1,3 miljoen[3]
Vervolg Mr. Belvedere Goes to College (1949)
Mr. Belvedere Rings the Bell (1951)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sitting Pretty is een Amerikaanse komediefilm uit 1948 onder regie van Walter Lang. De film is gebaseerd op het boek Belvedere van Gwen Davenport en heeft Clifton Webb, Robert Young en Maureen O'Hara in de hoofdrollen. De film werd in Nederland uitgebracht onder de titel Mijnheer de gouvernante.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Advocaat Harry en zijn vrouw Tracey vormen met hun drie kinderen een typisch Amerikaans gezin in een buitenwijk. Wanneer de oppasser stopt met haar baan omdat ze de kinderen onhandelbaar acht, neemt Tracey met enkele tegenzin Ginger aan, het buurmeisje dat een oogje heeft op Harry. Omdat zij een feestje heeft georganiseerd in huize King, wordt ze snel ontslagen. Daarop besluit Tracey een advertentie in de krant te plaatsen, en ze neemt al snel Lynn Belvedere aan. Harry en Tracey zijn in de veronderstelling dat Belvedere een vrouw is, en kijken vreemd op als een man voor hun deur blijkt te staan. De Kings komen onmiddellijk tot de conclusie dat een man geen oppas kan zijn, maar Belvedere weet met zijn superieure houding, en zelfs ondanks zijn eerlijkheid dat hij een hekel heeft aan kinderen, een proefperiode te regelen.

Al snel weet Belvedere, ondanks zijn strikte opvoeding, de kinderen voor zich te winnen. Harry moet echter niets weten van Belvedere's denigrerende opmerkingen en verzint excuus na excuus om hem te ontslaan. Tracey is echter zeer tevreden met Belvedere's manier van opvoeden, omdat de kinderen eindelijk gehoorzaam zijn. Op een avond, terwijl Harry weg is op een zakenreis, komt de nieuwsgierige buurman Clarence Appleton langs huize King en trekt overhaaste conclusies als hij Tracey en Belvedere in dezelfde ruimte ziet. In het dorp worden gauw roddels verspreid over de twee: dit bereikt uiteindelijk ook Horatio J. Hammond, Harry's baas. Hammond waarschuwt Harry dat de roddels de reputatie van het bedrijf kan schaden, wat ertoe leidt dat Harry razend terugkeert naar huis en Belvedere op staande voet ontslaat. Tracey voelt zich beledigd door het verwijt van haar echtgenoot en overtuigt hem, samen met haar kinderen, om Belvedere nog een kans te geven.

Korte tijd later treft Tracey haar oppas aan op zijn vrije dag. Het tweetal besluit naar een formeel feest te gaan en worden door Appleton en diens moeder op de dansvloer gespot. Wederom beginnen roddels zich als een lopend vuurtje te verspreiden. Harry is deze keer niet zo begripvol: hij confronteert zijn vrouw, maar Tracey is Harry's gebrek aan vertrouwen zat en verlaat het huis om bij haar moeder in te trekken. Ondertussen brengt Belvedere een boek uit gebaseerd op zijn ervaringen in de buitenwijk, getiteld Een satire op manieren en moraal gedrag in de buitenwijk, dat een nationale bestseller wordt. Hiermee schendt hij Harry's reputatie dusdanig, dat hij door Hammond wordt ontslagen. Harry herenigt met zijn vrouw en schiet Belvedere tot de verdediging als hij wordt aangeklaagd door Hammond.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Webb, Clifton Clifton Webb Lynn Belvedere
Young, Robert Robert Young Harry King
O'Hara, Maureen Maureen O'Hara Tracey King
Haydn, Richard Richard Haydn Meneer Clarence Appleton
Allbritton, Louise Louise Allbritton Edna Philby
Stuart, Randy Randy Stuart Peggy
Begley, Ed Ed Begley Horatio J. Hammond
Olsen, Larry Larry Olsen Larry King
Russell, John John Russell Bill Philby
Lynn, Betty Betty Lynn Ginger
Robertson, Willard Willard Robertson Meneer Ashcroft

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1947 werd aangekondigd dat John Payne en Celeste Holm in de film tegenover Clifton Webb en Maureen O'Hara zouden verschijnen.[4] Payne en Holm trokken zich later terug van de productie. De eerste draaidag begon op 29 oktober 1947 en eindigde na zeven weken.[3] Fotograaf Loomis Dean bezocht tijdens de opnamen de set van de film en fotografeerde Webb samen met de toen nog onbekende actrices Marilyn Monroe en Laurette Luez.[5] Monroe noch Luez zijn in de film te zien.

Webb kreeg vrijwel uitsluitend positieve kritieken voor zijn vertolking van Belvedere en de film werd een daverend succes: Sitting Pretty bracht in de Verenigde Staten $4 miljoen op tegenover een budget van $1,3 miljoen.[3] Omwille het succes zijn twee vervolgfilms uitgebracht: Mr. Belvedere Goes to College (1949) en Mr. Belvedere Rings the Bell (1951). De filmstudio wilde nog drie extra vervolgfilms maken, maar Webb sloeg dit aanbod af.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1949 Academy Awards Beste Acteur Clifton Webb Genomineerd
Photoplay Awards Gouden Medaille Sitting Pretty Gewonnen
Writers Guild of America, USA Beste Geschreven Amerikaanse Komedie F. Hugh Herbert

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]